Annons

Kuba får första premiärministern sedan 1976

Kuba • Publicerad 22 december 2019
Kubas nytillträdde premiärminister Manuel Marrero kramar om landets president Miguel Díaz-Canel i nationalförsamlingen i Havanna under lördagen.
Kubas nytillträdde premiärminister Manuel Marrero kramar om landets president Miguel Díaz-Canel i nationalförsamlingen i Havanna under lördagen.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Senast Kuba hade en premiärminister var på 1970-talet, då posten bekläddes av Fidel Castro. När den nu döde revolutionsledaren i stället blev president 1976 avskaffades ämbetet.

Men nu, över 40 år senare, har den alltjämt kommuniststyrda ön återigen fått en premiärminister. Det är den 56-årige Manuel Marrero som upphöjs från sin post som turistminister till regeringschef.

Annons

Återinförandet av premiärministerposten är en del av en förnyelseprocess, med en något ökad maktdelning och ett generationsskifte i landets ledarskikt. Kubas president, 59-årige Miguel Díaz-Canel, som i fjol tog över efter Fidels 88-årige bror Raúl Castro, beskriver Marrero som en politiker som utmärkt sig genom sin hederlighet, arbetskapacitet och "lojalitet till partiet och revolutionen".

Premiärministern väntas bli ansvarig för regeringens dagliga arbete och på så vis avlasta presidenten. Kritiker påpekar att maktdelningen bara innebär en kosmetisk förändring eftersom Kuba fortsätter vara en enpartistat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons