GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvarts miljon antagna till höstens utbildningar

Allt fler vill plugga. Antalet antagna till höstens högskolestudier ökar med två procent jämfört med förra året. Mest populära är juristprogrammen i storstäderna.
Skola • Publicerad 29 juli 2021
Skolbänken lockar många. Arkivbild.
Skolbänken lockar många. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

273 011 personer har antagits till minst en utbildning i det andra antagningsbeskedet som kom i dag, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).

Antalet behöriga sökande var än större, 410 809 personer jämfört med 409 027 personer höstterminen 2020. 64 procent av de behöriga sökande var kvinnor. Totalt har 20 av 38 universitet och högskolor i UHR:s statistik sett ett ökat söktryck till höstens utbildningar jämfört med förra året.

Störst ökning är det för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där 96,1 procent fler sökte till höstens utbildningar jämfört med 2020. Även på större lärosäten, som Karolinska institutet, Linnéuniversitetet och Kungliga tekniska högskolan, är ökningen stor – mellan 10 och 20 procent.

För den som är sugen på plugg i höst men inte fått tummen ur är det fortsatt möjligt att efteranmäla sig till vissa program och kurser.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.