Annons

Kvinnor i byggbranschen vittnar om övergrepp

Byggbranschen är den senaste i raden som sällar sig till metoo-kampanjen. 4 627 kvinnor har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan, med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.
Sverige • Publicerad 27 november 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
Tusentals kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan. Arkivbild
Tusentals kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan. ArkivbildFoto: Pär Olsson / SvD / TT

Kristianstadsbladet har tidigare skrivit om att byggbranschen i nordöstra Skåne ställer sig bakom metoo-kampanjen och att man länge jobbat mot machokulturen.

– Metoo har lett till att fler börjat berätta vad de utsatts för, och det är ju först då vi kan agera, sa Anders Fredriksson, chef för Sveriges Byggindustrier i Kristianstad till tidningen tidigare i november.

Annons

Nu har 4 627 kvinnor i landet har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan, med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.

– Min kollega lade sig plötsligt över mig. Jag blev paralyserad av skräck, berättar rörmokaren Paulina Johansson, en av de utsatta.

24-åriga Paulina Johansson gav sig ut i arbetslivet för fem år sedan, men upptäckte att det var svårt att hitta lärlingsplats.

– Jag blev ständigt ifrågasatt som kvinna där jag sökte jobb, berättar hon för Aftonbladet.

Tillslut fick hon en plats och tilldelades en handläggare, en man i 30-årsåldern. Han utsatte henne sedan för ett övergrepp under ett arbete på en skola.

Paulina Johansson berättar hur mannen plötsligt kastade sig över henne och tryckte ned henne på marken.

– Han började ta på min kropp både utanpå och innanför kläderna. Jag ville protestera och skrika men jag blev helt paralyserad av skräck. Jag kunde inte göra något, jag bara låg där.

Mannen avbröt när en tredje person passerade platsen. Senare pratade hon med sin chef och förklarade att hon aldrig mer ville jobba med mannen.

– Min chef sa bara okej och ställde inga följdfrågor.

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, reagerar starkt på vittnesmålen i uppropet.

Annons

– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism. Som fackförbund vill vi ju att alla ska känna sig trygga och må bra på sin arbetsplats, säger Johan Lindholm till Aftonbladet.

Han konstaterar att många kvinnor lämnar branschen på grund av arbetsklimatet, inte för att det är tungt.

– Sedan kongressen 2014 har vi på allvar tagit tag i det faktum att branschen måste bli bättre och mer jämställd. Min förhoppning är att det nu blir lättare att driva de här frågorna överallt.

Läs mer:

KB/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons