Annons
Nyheter

Ladugård övertänd i natt – misstänkt mordbrand

En ladugård totalförstördes i en brand strax norr om Hammar i Kristianstad natten till söndagen. Branden misstänks vara anlagd och polisen tittar på eventuella samband med liknande bränder i området på senare tid.
Kristianstad • Publicerad 15 september 2019
Foto: Lasse Ottosson

Larmet om branden i en lada på åkern mellan Hammar och Nosaby nära väg 118 kom klockan 02.46. Räddningstjänst från Kristianstad samt polis skickades till platsen.

Byggnaden ska ha blivit helt övertänd.

Annons

– Det är en trälada som brinner för fullt. Vi försöker hindra spridning till omgivande rundbalar och byggnader i vindriktningen. Men ladan brinner upp, sa Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 03.20.

Senare uppgav räddningstjänsten att de hade förhindrat spridning till intilliggande höbalar och det finns ingen annan byggnad i närheten som branden riskerade att sprida sig till, trots gnistregn i omfattande blåst.

Inne i själva ladugården ska det ha funnits rundbalar.

Inga personer eller djur ska ha skadats. Väg 118 fick stängas av vid platsen i samband med släckningsarbetet, men vägen kunde öppnas för trafik igen vid 06-tiden.

Det var tidigt på söndagsmorgonen oklart hur branden i ladugården startat, enligt polisen.

– Vad jag förstår kommer den att brinna ner helt, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd vid 05.30-tiden.

Klockan 09.10 uppdaterade polisen informationen på sin hemsida:

”Polis har spärrat av den del som brunnit och det kommer att genomföras en kriminalteknisk undersökning. Rubriceringen är i nuläget mordbrand”.

Vid 12-tiden var polisen fortfarande på plats vid branden.

– Det är både uniformerade och utredare där. Tekniker är på plats för att söka, säkra och identifiera spår och vi håller på med lite dörrknackningar i området, säger polisens inre befäl i Kristianstad, John Sjöblom.

Annons

Det går dock inte att beträda den nedbrunna ladan ännu.

– Själva brandplatsen får svalna först, men det kan finnas andra saker runtomkring som kan vara av intresse.

Det har varit ett antal liknande bränder runtom Kristianstad den senaste tiden, i ladugårdsbyggnader och även de misstänks vara anlagda. Polisen utesluter inte samband mellan nattens brand och de tidigare.

– Ja, jag tror inte på slumpen. Vi kan konstatera att det har brunnit i motsvarande ställen i närområdet och naturligtvis försöker vi hitta samband däremellan, men mer än så är det inte i dagsläget, säger inre befälet, John Sjöblom.

För bara en dryg vecka sedan, natten till förra fredagen, brann en ladugård i Fjälkinge ner och där misstänkte polisen att branden var anlagd. Natten till 12 augusti brann en lada ner nära flygplatsen i Everöd och där var det oklart vad som startat branden och natten till 31 juli brann en gård med flera byggnader ner i Nosaby.

Vid 19-tiden på söndagen hade polisen ingen person som misstänks för branden utanför Hammar.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons