Nyheter

Ladugård övertänd i natt – misstänkt mordbrand

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Lasse Ottosson

En ladugård totalförstördes i en brand strax norr om Hammar i Kristianstad natten till söndagen. Branden misstänks vara anlagd och polisen tittar på eventuella samband med liknande bränder i området på senare tid.

Larmet om branden i en lada på åkern mellan Hammar och Nosaby nära väg 118 kom klockan 02.46. Räddningstjänst från Kristianstad samt polis skickades till platsen.

Byggnaden ska ha blivit helt övertänd.

– Det är en trälada som brinner för fullt. Vi försöker hindra spridning till omgivande rundbalar och byggnader i vindriktningen. Men ladan brinner upp, sa Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 03.20.

Senare uppgav räddningstjänsten att de hade förhindrat spridning till intilliggande höbalar och det finns ingen annan byggnad i närheten som branden riskerade att sprida sig till, trots gnistregn i omfattande blåst.

Inne i själva ladugården ska det ha funnits rundbalar.

Inga personer eller djur ska ha skadats. Väg 118 fick stängas av vid platsen i samband med släckningsarbetet, men vägen kunde öppnas för trafik igen vid 06-tiden.

Det var tidigt på söndagsmorgonen oklart hur branden i ladugården startat, enligt polisen.

– Vad jag förstår kommer den att brinna ner helt, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd vid 05.30-tiden.

Klockan 09.10 uppdaterade polisen informationen på sin hemsida:

”Polis har spärrat av den del som brunnit och det kommer att genomföras en kriminalteknisk undersökning. Rubriceringen är i nuläget mordbrand”.

Vid 12-tiden var polisen fortfarande på plats vid branden.

– Det är både uniformerade och utredare där. Tekniker är på plats för att söka, säkra och identifiera spår och vi håller på med lite dörrknackningar i området, säger polisens inre befäl i Kristianstad, John Sjöblom.

Det går dock inte att beträda den nedbrunna ladan ännu.

– Själva brandplatsen får svalna först, men det kan finnas andra saker runtomkring som kan vara av intresse.

Det har varit ett antal liknande bränder runtom Kristianstad den senaste tiden, i ladugårdsbyggnader och även de misstänks vara anlagda. Polisen utesluter inte samband mellan nattens brand och de tidigare.

– Ja, jag tror inte på slumpen. Vi kan konstatera att det har brunnit i motsvarande ställen i närområdet och naturligtvis försöker vi hitta samband däremellan, men mer än så är det inte i dagsläget, säger inre befälet, John Sjöblom.

För bara en dryg vecka sedan, natten till förra fredagen, brann en ladugård i Fjälkinge ner och där misstänkte polisen att branden var anlagd. Natten till 12 augusti brann en lada ner nära flygplatsen i Everöd och där var det oklart vad som startat branden och natten till 31 juli brann en gård med flera byggnader ner i Nosaby.

Vid 19-tiden på söndagen hade polisen ingen person som misstänks för branden utanför Hammar.