Annons
Nyheter

Lagförslag om samtycke i Danmark

Danmark • Publicerad 1 september 2020
Den danska regeringen ska med stöd av de tre stödpartierna lägga fram ett lagförslag som fastslår att om någon part vid sex gör det ofrivilligt ska det räknas som våldtäkt, alltså ska samtycke gälla. Arkivbild.
Den danska regeringen ska med stöd av de tre stödpartierna lägga fram ett lagförslag som fastslår att om någon part vid sex gör det ofrivilligt ska det räknas som våldtäkt, alltså ska samtycke gälla. Arkivbild.Foto: Jens Dresling/Ritzau/AP/TT

Den danska regeringen ska med stöd av de tre stödpartierna lägga fram ett lagförslag som fastslår att om någon part vid sex gör det ofrivilligt ska det räknas som våldtäkt, säger justitieminister Nick Hækkerup (S). Framöver ska alltså uttryckligt samtycke gälla, även i en parrelation.

– Vi går från ett system där det måste finnas tvång och våld för att det ska vara våldtäkt, till att det måste finnas samtycke. Det vill säga att det är våldtäkt om man inte är eniga om det. I grund och botten finns det naturligtvis nyanser. Det är ett stort steg för jämlikhet, säger Hækkerup.

Annons

I den nuvarande lagstiftningen ligger fokus på om hot eller våld har använts. Men sexuella övergrepp kan ske utan fysiskt tvång eller hot eller med blåmärken som bevisning, har Hækkerup tidigare påpekat.

Lagändringen är en del av uppgörelsen mellan Socialdemokratiet och stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten efter valet den 5 juni i fjol.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons