GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lägsta brittiska bilproduktionen på 65 år

Inte sedan 1956 har så få bilar rullat ut från den brittiska bilindustrin som i oktober i år, rapporterar medier i London.
Ekonomi • Publicerad fredag 07:25
Brittiska bilar tillverkas i allt lägre takt i år. Arkivbild.
Brittiska bilar tillverkas i allt lägre takt i år. Arkivbild.
Foto: Paul Thomas/AP/TT

Tillverkningen har sjunkit fyra månader i rad och gick ner med över 40 procent mot september, till 64 729 fordon. Anledningen är den stora bristen på halvledare, en brist som även tros kunna bromsa in produktionen under stora delar av nästa år. Att Honda i somras stängde sin fabrik i Swindon, väster om London, har också bidragit.

Elbilar går däremot mot strömmen, tillverkningen av dem ökade med 17,5 procent under oktober.

Bilindustrin står enligt The Times för 11 procent av brittisk export, och den sjunkande produktionstakten påverkar landets exportsiffror.

– Med växande covidsiffror i några av våra största marknader, plus att den globala kedjan av underleverantörer är nära att brista, och på vissa håll redan har gjort det, är hoten kring att överhuvudtaget kunna hålla produktionen igång överhängande, säger Mike Hawes, chef på branschorganisationen SMMT, till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.