Annons
Nyheter

Läkare i Småland miste legitimation

Brott • Publicerad 14 april 2021
En läkare, tidigare dömd för grova brott, mister sin legitimation. Arkivbild.
En läkare, tidigare dömd för grova brott, mister sin legitimation. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) drar tillbaka legitimationen för en läkare efter en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar SVT Nyheter Småland.

Läkaren arbetade ett halvår på Växjö lasarett 2019. På grund av bristande kompetens och oförmåga att arbeta självständigt fick han inte behålla jobbet. Mannen lider av mångårig psykisk ohälsa och har bland annat vårdats inom slutenvården, enligt Ivos utredning.

Annons

I bakgrunden finns också en dom 2013 för bland annat grovt vapenbrott och grov smuggling som ledde till fängelsedom på sex månader. Redan 2012 fick Socialstyrelsen kännedom om brottsmisstankarna och avbröt mannens allmäntjänstgöring (AT), som föregår läkarlegitimationen.

Men 2018 lyckades han få läkarlegitimation i Sverige. Ett år tidigare hade hans norska läkarlegitimation återkallats, bland annat på grund av uppgifter om de grova brotten i Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons