Annons
Nyheter

Läkare: Viktigt att våga söka för symtom

Under coronapandemin har färre svenskar diagnost­iserats med cancer än tidigare år. Rädslan för att söka vård i en orolig tid tros vara en orsak – något som kan bli förödande för patienten.
Sjukvård • Publicerad 28 september 2020
Mammografiscreening pausades i flera regioner under våren som en konsekvens av coronapandemin. Arkivbild.
Mammografiscreening pausades i flera regioner under våren som en konsekvens av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

På flera håll i landet tvingades vården pausa eller dra ner på massundersökningarna, eller screening, av olika cancerformer när coronaviruset bröt ut. Sakta men säkert försöker man nu beta av den skuld som den intensiva våren medfört.

– Jag förstår att människor har varit oroliga och det måste vi respektera. Men vården kan nu ta hand om dem som kommer på screening. Ungefär 70 procent av alla som drabbas har sin allra första kontakt med en vårdcentral, så det är viktigt att våga söka för symtom, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

Viktigt söka vård

Annons

Att söka vård när man är i behov av det är nyckeln. Screening som skjuts på framtiden eller besök som hoppas över riskerar att få stora konsekvenser.

– Screening gör väldigt stor skillnad. Om man hittar cancer tidigt, innan man har fått symtom, har man större chans till att bota med en mindre omfattande operation eller mindre av annan cancerbehandling som cytostatika eller strålbehandling. Ju mer en tumör har vuxit, desto mer komplicerad kan cancerbehandlingen behöva bli, säger Stina Fuentes, onkolog vid Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland.

Både hon och Cancerfonden har stor förståelse för att många av rädsla eller oro skjutit på sina vårdbesök eller kanske ställt in sitt screeningbesök i samband med pandemin. Samtidigt betonar Stina Fuentes hur viktigt det är att söka vård vid symtom.

– Man ska komma ihåg att screening görs på individer som är symtomfria. Det är en stor fara med individer som har symtom, som skulle kunna vara cancer, och som går hemma utan att söka vård. Då finns risk att cancern har vuxit en bit innan man ställer diagnosen, säger Stina Fuentes.

Hjälpas åt

När man nu under hösten ska försöka få vårdverksamheter på fötter igen är det nödvändigt att landets regioner hjälps åt, menar Cancerfondens generalsekreterare.

– Det är viktigt att man ser till att arbeta bort vårdskulden, att regionerna samverkar och att personalen har möjlighet att jobba med det här långsiktigt. Har en region inte resurser för att behandla patienter måste man hitta sätt att samverka med andra, säger Ulrika Årehed Kågström.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons