Landshövding efter varslet: "Ingen grön bubbla"
Northvolts besked är "väldigt tråkigt och jobbigt", främst för de som förlorar jobbet men även för länet, uppger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, vid en presskonferens i Skellefteå stadshus.
Förhoppningen är dock att de drabbade kan stanna i regionen och söka nya jobb.
– Utvecklingen som pågår i Västerbotten, och Skellefteå och hela norra Sverige kommer kräva väldigt mycket ny arbetskraft. Den behövs både i det privata näringslivet och i välfärdssektorn, säger Hellmark Knutsson.
"Ingen grön bubbla"
Northvolts varsel är enligt landshövdingen inte alls något tecken på "en grön bubbla"..
– För mig är det uppenbart att den här gröna omställningen pågår med full kraft, i Sverige, Europa och inte minst i Kina och USA. Ska Sverige och Europa vara en del av omställningen gäller det att vi tar tillvara all kompetens som vi har, säger hon.
Kommundirektör Kristina Sundin Jonsson säger att man redan planerat möten med näringslivet, regionen, länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.
Northvolt fortsätter vara en av stadens största arbetsgivare, men den gröna omställningen är "mycket, mycket större än Northvolt", säger hon, och nämner bland annat kommande miljardsatsningar från gruvbolaget Boliden.
"Från hela världen"
Anders Hedström är präst i Sankt Olovs församling och bor i Bergsbyn i Skellefteå. Bergsbyn, med drygt 1 300 invånare, ligger precis nedanför Northvolts fabriksområde.
Hans första tankar efter varslet går till de som flyttat till Skellefteå från hela världen för att arbeta på Northvolt.
– Jag har grannar från både Sri Lanka och Sydafrika som har flyttat hit med sina familjer. Det är ju personer med specialkompetenser från hela världen som har gjort en stor satsning och flyttat hit, det kan jag tycka känns jobbigt, säger han.
Skelleftebon Anna Pettersson konstaterar att 1 000 personer är en betydande siffra.
– Alla känner ju någon som jobbar där, kompisars barn och så vidare, som har trivts. Det är jättetråkigt, säger hon.