Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Explosion vid pizzeria i centrala Kristianstad

Under natten till lördag skedde en explosion vid pizzeria Baltazar på Västra Storgatan. Polisen söker spår att arbeta vidare med vidare med uppmanar den som sett eller hört något att kontakta 114 14.
– Allt är av intresse, säger Martin Larsson, inre befäl vid Kristianstadspolisen.
Foto: Jens Christian

Det var vid 01-tiden som flera personer larmade SOS Alarm om att de hört en hög smäll i centrala Kristianstad. Smällen ska ha kommit från en explosion vid en pizzeria.

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet från personer på plats ska det handla om en explosion vid pizzeria Baltazar på Västra Storgatan.

– Jag satt i soffan och tittade på film och då kom det en sån kopiös smäll och så kom det vit rök över gatan. Jag ringde polisen och när jag tittade ut ser jag att alla grannar på balkongen står och tittar, berättar ett vittne för Kb som bor i området.

Han berättar även hur det doftade som av krut och att flera av hans grannar säger att de sett två maskerade män som sprungit från platsen och ned för en tvärgata.

– Precis innan explosionen lät det som att det var en bil som gasade iväg, säger ett annat vittne till Aftonbladet.

– Det jag kan säga är att det varit någon form av detonation utanför och att entrédörren är skadad. Vad som detonerat kan jag inte svara på, säger Lars Lindwall, vakthävande befäl region syd.

Polisen spärrade av området. Vid halv fyra-tiden anlände bombgruppen från Malmö till platsen.

– Det läskiga är att tidpunkten för det är väldigt obehaglig. Det är ganska mycket folk ute i centrum och gatan är ett promenadstråk från nattklubbarna i närheten, säger frilansfotografen Jens Christian som befann sig vid platsen.

Foto: Jens Christian

Martin Larsson, inre befäl vid Kristianstadspolisen, meddelar under lördagsmorgonen att den tekniska undersökningen är genomförd och att avspärrningarna hävts.

Vi har vittnen som säger sig ha sett två män lämna platsen och springa ned mot en tvärgata. Ett annat vittne berättar om en bil gasade iväg från platsen. Vad är er bild av händelseförloppet?

– Vi förhörde folk på platsen där och då. Någon bil har jag inte hört talas om men däremot att folk har lämnat platsen. Men inte hur de ser ut eller hur många de varit. Vi har rätt många luckor att fylla rent informationsmässigt.

Polisen uppmanar den som sett eller hört något att höra av sig till polisens tipstelefon 114 14.

– Allt är av intresse, säger Martin Larsson.

Finns det någon hotbild mot pizzerian eller personer med koppling till den?

– Nej. Det är inget som vi har någonting alls om.

Vad säger er erfarenhet? Vad brukar ligga bakom liknande handlingar?

– Det skulle vara ren spekulation att svara på. Det är jätteskilda orsaker.

Hur fortsätter utredningsarbetet under dagen?

– Vi ska skicka ut folk och knacka dörr där nu.

– Spontant handlar allt om informationsinsamling just nu. Ska vi få en bild av vad som hänt så måste vi få in så mycket information som möjligt.

Foto: Jens Christian

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, meddelar polisen under den sena eftermiddagen. I övrigt är situationen i stort oförändrad. Misstänkta saknas. Förhoppningen är att dörrknackningen som genomförs eller inkomna tips ska resultera i spår att arbeta vidare med i utredningen.

Polisen undersöker också om det kan finnas övervakningskameror nära pizzerian som kan ha fångat händelsen på bild.

Läs mer