Många döda i masskjutning i Texas

Minst 15 personer har dödats i en masskjutning vid ett köpcenter i El Paso i amerikanska Texas, uppger delstatsåklagaren Ken Paxton för CBS. Polisen ger få detaljer men bekräftar att en gärningsman är gripen.
USA • Publicerad 4 augusti 2019
Poliser utanför köpcentret i El Paso där flera människor ska ha dödats i en skjutning.
Poliser utanför köpcentret i El Paso där flera människor ska ha dödats i en skjutning.Foto: Rudy Gutierrez/AP/TT

Polisen i El Paso larmades runt klockan 10 på lördagsförmiddagen, lokal tid, om skottlossning på stormarknaden Walmart och i den närliggande gallerian Cielo Vista, rapporterar lokala tv-kanalen KTSM9.

Senare uppgifter till CNN pekar på att skjutningen bara rum i och utanför Walmart, medan gallerian stängdes av säkerhetsskäl.

Ett vittne uppger för att han var på väg in på Walmart när han hörde minst tio skott och att han såg minst två personer med vapen. Han såg en kvinna falla till marken men vet inte om hon träffades av skott.

Tv-bilder från CNN visar hur till synes livlösa personer ligger på asfalten utanför Walmart och CBS uppger, med hänvisning till Texas delstatsåklagare Ken Paxton, att minst 15 personer har dödats.

Gärningsman gripen

Efter en flera timmar lång insats meddelade polisen att en misstänkt gärningsperson hade gripits.

– I nuläget tror vi inte att det finns flera gärningsmän, men det kan inte uteslutas, säger polisens presstalesperson Robert Gomez under en presskonferens.

Polisen är fåordig med detaljer rörande den misstänkte.

– Det är en vit man i tjugoårsåldern, säger Gomez.

Uppgifter om dödsfall

Polisen bekräftar att dödsfall har ägt rum, men lämnar inga uppgifter om antalet skadade eller döda. Enligt uppgifter till CNN ska minst 22 personer ha skadats och förts till två olika sjukhus i El Paso.

Borgmästaren Dee Margo bekräftar för tv-kanalen att flera personer har dödats men kan inte ange hur många.

– Det är en tragedi bortom tragedier. Jag är bedrövad, säger Dee Margo.

Veronica Escobar, demokratisk kongressledamot för Texas, säger till CNN att hon inte vill säga hur många som har mist livet.

– Men antalet är chockerande, säger hon.

En talesperson för sjukhuset University Medical Center säger till nyhetsbyrån AP att två barn – två respektive nio år gamla – finns bland de tolv skadade som sjukhuset tog emot.

Nära skolstart

Många kommentatorer understryker det faktum att skjutningen inträffade en lördag när butikerna troligen hade besök av många barnfamiljer som handlade inför skolstarten om ett par veckor. Polisen uppger att fler kunder än vanligt – 1 000 till 3 000 – befann sig inne på Walmart.

Demokratiske presidentaspiranten Beto O'Rourke, tidigare kongressledamot för Texas och boende i El Paso, avbröt en pågående resa för att återvända hem. Under en presskonferens som sändes av CNN talade en märkbart skakad O'Rourke om behovet av att stoppa masskjutningarna som plågar USA:

– Jag ber om allas styrka för El Paso nu, och om allas beslutsamhet att se till att det här inte fortsätter hända i vårt land, sade O'Rourke.

Polisen hade tidigare bekräftat att gärningsmannen var beväpnad med "ett gevär", och övervakningsbilder som publicerats av KTSM9 visar en ung man med ett automatvapen. Kongressledamot Veronica Escobar tog upp behovet av politiska åtgärder.

– Det måste inte vara så här.

Även president Donald Trump skriver på Twitter om skjutningen i El Paso: "Uppgifterna är väldigt illa, många döda". Han lovar delstats- och lokala myndigheter fullt stöd från den federala regeringen.

Vittesmål om automatvapen

El Paso-bon Robert Curado, som var vid Walmart när attacken ägde rum, säger till El Paso Times att gärningsmannen var beväpnad med automatvapen.

– Han hade en AK-47, säger Curado.

Curado och hans mor undkom kulregnet genom att gömma sig mellan två varuautomater.

– Det var där personen siktade på mig, men han missade för jag duckade liksom ner.

Oscar Collazo, som arbetar på en restaurang i närheten där flera anställda från stormarknaden tog betäckning, beskriver en känsla av overklighet.

– Du ser det på nyheterna hela tiden, men du tror inte att den kan hända här innan det faktiskt inträffar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.