Nyheter

Lättare att ta lagliga vapen från extremister

Regeringen vill skärpa lagstiftningen för att förhindra att våldsbejakande högerextremister och islamister får laglig tillgång till vapen.
Politik • Publicerad 8 augusti 2022
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: Ali Lorestani/TT

Vid en pressträff om fler åtgärder mot våldsbejakande extremism lyfte Johansson särskilt det högerextrema våldet.

– Jag menar att det är hög tid att också ta det högerextrema hotet på större allvar än tidigare, inte minst gäller det ensamagerande unga män, säger han.

Han hänvisar till flera terrordåd med koppling till högerextremism de senaste åren, nu senast det som skedde i Almedalen.

– Om det hade haft islamistiska kopplingar till det här mordet, så hade vi fortfarande pratat om det, det hade dominerat valrörelsen men nu sjönk det undan ganska snabbt, säger han.

Illegala vapen fortsatt risk

Mannen som häktats för dådet har enligt uppgift kopplingar till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Åklagaren har dock tidigare meddelat att det inte är anledningen till att mordet utreds som ett terroristbrott.

För att försvåra laglig tillgång till skjutvapen, har regeringen startat en översyn av lagstiftningen. Morgan Johansson anger ett fall som avgjordes i Högsta förvaltningsdomstolen, där rätten sade nej till polisens begäran att dra in vapenlicensen för en medlem i NMR. Det var inte ett tillräckligt skäl, ansåg domstolen.

Risk finns dock fortsatt att våldsbejakande extremister kommer över illegala vapen.

– Men det innebär inte att det här inte är en sådan lucka som vi måste täppa till, säger Johansson.

Upptäcka radikaliserade

Vid sidan av det vill regeringen öka Säpos möjligheter att söka och spara information på sociala medier för att upptäcka individer som radikaliseras.

– Vi ser en tendens till att unga män radikaliseras oerhört snabbt på nätet och till och med är beredda att offra sina egna liv, säger Morgan Johansson.

Säpo utlovas också mer resurser från och med nästa år.

Känt är att regeringen sedan tidigare arbetar med ett lagförslag om straff för deltagande i en terroristorganisation, något som kräver en grundlagsändring.

– Så fort den nya riksdagen beslutat om det kan vi gå vidare med straffrätten. Så här kommer en ny heltäckande lagstiftning från och med nästa år, säger Johansson.

Fakta: Extremismen växer

Extremismen växer i bred bemärkelse och Säpo ser hur fler hittar gemenskapen på nätet.

Våldsbejakande extremister sprider via internet och sociala medier hatbudskap, manualer för vapentillverkning och direkta uppmaningar att utföra attentat.

Utvecklingen märks framför allt inom våldsbejakande högerextremism.

Säpo ser att fler unga individer, i många fall minderåriga, attraheras av den nätbaserade högerextremismen. I vissa fall finns psykisk ohälsa med i bilden.

Flera attentat och andra våldshandlingar inspirerade av våldsbejakande högerextremism och accelerationism (samhällsomstörtande verksamhet) har under 2021 planerats av minderåriga gärningsmän som radikaliserats online.

Utvecklingen bedöms fortsätta.

Källa: Säpos årsbok 2021

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.