Annons
Nyheter

Ledande apartheidmotståndaren Buthelezi död

En av de sista ledarna i kampen mot apartheid i Sydafrika, Mangosuthu Buthelezi, har avlidit 95 år gammal.
Sydafrika • Publicerad 9 september 2023
Apartheidmotståndare och Inkhatarörelsens ledare Mangosuthu Buthelezi, som också var lokal hövding, är död. Han blev 95 år. Arkivbild.
Apartheidmotståndare och Inkhatarörelsens ledare Mangosuthu Buthelezi, som också var lokal hövding, är död. Han blev 95 år. Arkivbild.Foto: AP/TT
Inkhatarörelsens ledare Manosuthu Buthelezi (stående till vänster) i försoning med ANC-ledaren och Sydafrikas president Nelson Mandela 1994. Arkivbild.
Inkhatarörelsens ledare Manosuthu Buthelezi (stående till vänster) i försoning med ANC-ledaren och Sydafrikas president Nelson Mandela 1994. Arkivbild.Foto: Greg English/AP/TT

Buthelezis död meddelades av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på lördagen.

Buthelezi tillhörde den politiska delen av folkgruppen zulus frihetskamp mot apartheidregimen i Sydafrika. Han ledde frihetsrörelsen genom partiet Zulu Inkhata sedan han kommit på kant med African National Congress (ANC) när den valde en ny inriktning som inkluderade väpnat våld.

Annons

Buthelezi motsatte sig internationella sanktioner mot den dåvarande sydafrikanska regimen, då han befarade att dessa skulle förvärra läget för landets svarta befolkning.

Inkhata, med hemvist i delstaten Kwazulu-Natal, placerade sig inom högerfalangen i det politiska spektrum som bekämpade apartheidregimen.

När apartheidregimen föll så följde svåra regionala sammandrabbningar mellan politiska fraktioner, ofta med anknytning till folkgrupperna i landet. Tusentals personer dödades enligt officiell historieskrivning, och landet stod på randen av inbördeskrig.

Men med gemensamma krafter lyckades de olika grupperingarna att samlas, delvis under Nelson Mandelas ledarskap som vald president. Mandela i sin tur valde att utse Buthelezi, som också hade titeln hövding, till inrikesminister.

President Ramaphosa från ANC sade i sina kondoleanser att Buthelezi var en "formidabel ledare" och att han "spelade en avgörande roll i vårt lands historia under sju decennier".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons