GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livstid yrkas för fem efter gängmord

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för fem personer efter mordet på en man i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg förra våren.
Brott • Publicerad 18 juni 2021
Åklagarna vill se livstids fängelse för fem personer som åtalats för en dödsskjutning i Göteborg förra våren. Arkivbild.
Åklagarna vill se livstids fängelse för fem personer som åtalats för en dödsskjutning i Göteborg förra våren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt har 16 personer åtalats för olika brott i samband med dådet, som anses ingå i en konflikt mellan rivaliserande gäng.

Fyra av de åtalade var under 21 år när händelsen skedde. För dem är maxstraffet 14 års fängelse, och det är också det åklagarna yrkar på, skriver Göteborgs-Posten.

Den 33-årige mannen som sköts till döds en söndag i maj 2020 var på väg till ett födelsedagskalas.

Nio av de åtalade greps inom några timmar efter mordet. Åklagarna vill att alla nio döms för mord.

– Alla har en viktig roll i det som sker, säger Stefan Lind.

En av de fem personer som enligt åklagarna bör få livstid har utpekats som ledande i gängkonflikten.

Nästan alla åtalade nekar till brotten de anklagas för. Undantaget är en man i 40-årsåldern, som lämnat uppgifter till utredarna. För hans del yrkar åklagarna på 18 års fängelse.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleddes i mars, med omfattande säkerhetsåtgärder. Förhandlingarna fortsätter i nästa vecka med att de åtalades advokater håller sina avslutande anföranden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer