Annons
Nyheter

Löfven: Vaccinationer kan ta längre tid

Vaccineringen tar tid, kanske längre tid än man väntat sig, säger statsminister Stefan Löfven (S). Men det nationella vaccinationsmålet ligger kvar och fler doser är på väg.
Coronaviruset • Publicerad 17 februari 2021
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Flera regioner varnar för att de inte kommer att nå målet om att erbjuda vaccin till den vuxna befolkningen före halvårsskiftet. Vårdpersonalen "står och stampar" men kan inte vaccinera eftersom leveranserna är för små.

Regeringen står ändå fast vid målet, säger socialminister Lena Hallengren (S) under ett samtal med regioner, vaccinsamordnare och vårdpersonal.

Annons

– Om vi får de leveranser som utlovats har vi förutsättningar att nå målet.

Kan ta längre tid

Lena Hallengren understryker nu att det inte är midsommar som gäller utan just halvårsskiftet, och menar att bland andra Sveriges kommuner och regioner framhåller halvårsskiftet – det vill säga 5 juli.

– Det är tio dagar där som kan vara en nog så viktig skillnad, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S), som också deltog i samtalet, underströk att vaccineringen tar sin tid, kanske längre tid än man väntat sig.

– Vi ska vara tydliga med det, säger han.

Samtidigt meddelar Region Halland, som var först ut i Sverige med bedömningen att målet inte går att uppnå, att vaccinstart av den breda allmänheten skjuts fram ytterligare en vecka, från vecka 17 till vecka 18. Regionen har en av de värsta smittspridningstakterna i landet.

– Det är en frustration när vaccinet inte kommer, intresset är oerhört högt bland allmänheten och personalen, säger Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt.

Nytt EU-avtal

Från Pfizer/Biontech kommer beskedet att ytterligare 200 miljoner vaccindoser kommer att levereras till EU under 2021. Sedan tidigare har man kommit överens om att leverera 300 miljoner doser fram till årsskiftet vilket innebär att EU totalt får tillgång till en halv miljard doser av vaccinet.

– Just det här avtalet och kommande avtal visar att det kommer mer vaccin och att det här målet fortfarande är realistiskt, säger regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström till Sveriges Radios Ekot.

Regionerna kände inte till avtalet i de prognoser som gjordes förra veckan.

Annons

I Västmanland säger vaccinsamordnaren Jonas Ekström, som också deltog på samtalet med regeringen, att kapaciteten i vaccinering vida överstiger antalet levererade doser. Runt 5 000 doser levereras varje vecka medan kapaciteten ligger på 25 000 stick per vecka.

I april, maj och juni beräknas kapaciteten öka till 36 000 vaccinationer i veckan i Västmanland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons