Annons
Nyheter

Lööf: Vi har inget förhandlingsförbud

Tongångarna gick hårda under partiledardebatten i riksdagen. Centerledaren Annie Lööf säger att Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kämpar med att sticka sin egen offerkofta.
Politik • Publicerad 15 september 2021
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under partiledardebatten i riksdagen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under partiledardebatten i riksdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Centerpartiet och Vänsterpartiet behöver båda stödja regeringens budget senare i höst för att den ska gå igenom. Om knappt en vecka ska den presenteras i sin helhet.

– Budgeten kommer att presenteras väldigt snart nu, den är klar, säger statsminister Stefan Löfven.

Annons

Villkoret som C ställt upp är att budgeten inte får förhandlas med V. I riksdagens första partiledardebatt efter sommaruppehållet kallade Nooshi Dadgostar detta för översitteri.

– Det är ett översitteri som det här visar. Annie Lööf ska bara få sitt, alla andra ska sitta tysta i båten.

"Självmordspakt"

Hon anser att det råder ett slags pratförbud eller samtalsförbud.

– Vi måste kunna sitta ned och tala med varandra. Det kan inte på allvar vara så här Annie Lööf menar att vi ska styra Sverige, säger Dadgostar.

Lööf var då inte sen med att påminna om den hårda retorik som Nooshi Dadgostar riktat mot Centerpartiet. Dadgostar har kallat januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna en självmordspakt och en nyliberal experimentverkstad.

– Nooshi Dadgostar kämpar väldigt hårt med att sticka sin egen offerkofta, säger Annie Lööf.

Efter debatten uppger hon att det inte finns något förbud om att förhandla med andra partier.

– Vi har inget samtals- eller förhandlingsförbud med någon, det är fritt fram att samtala och förhandla med vem som i riksdagen.

"Rötter i kommunism"

TT: Hur ska man då som väljare förstå att ni inte kan sitta runt samma bord och prata om budgeten?

– Vi har varit väldigt tydliga under väldigt lång tid att vi inte vill ge ytterkanterna inflytande i svensk politik. Så att Centerpartiet inte vill budgetförhandla ekonomisk politik med Vänsterpartiet, det är inget konstigt, säger Lööf och fortsätter:

Annons

– Det är ett socialistiskt parti med rötterna i kommunismen och vi är ett borgerligt liberalt parti, men vår dörr står öppen för att förhandla och samarbeta med såväl allianspartier som nuvarande regeringspartier. Vi är det parti som vill regeringssamverka och budgetförhandla med flest partier i riksdagen.

Kravet är endast att den politik som läggs fram ska ligga nära Centerpartiets prioriteringar.

– Av den anledningen har vi sagt att den budget som regeringen lägger måste vara lutad mot mitten, och det var också regeringsförklaringen från statsministern i går, säger Lööf.

Räknar med C

Regeringens budget ska presenteras i sin helhet den 20 september. För att stödja den kräver C reformerad äganderätt till skogen och flexiblare strandskydd. V vill se reformer av a-kassan och sjukförsäkringen.

Stefan Löfven räknar med Centerpartiets stöd.

– Jag kan inte utgå från något annat. Vi tar in vår politik: jobben, klimat, trygghet och välfärd och sedan lägger vi in vad andra partier vill.

Han tycker att Nooshi Dadgostars uttalande under debatten om att "inget parti kan få allt men alla kan få något", är lovande.

– Har man den insikten är det möjligt att få till det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons