Annons
Nyheter

Ministern delar inte LRF-kritik mot krispaket

Lantbruket skriker efter arbetskraft när de utländska säsongsarbetarna nu inte kan komma, larmar Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
Men landsbygdsministern håller inte med om organisationens kritik mot regeringens krispaket.
Ekonomi • Publicerad 31 mars 2020
LRF:s vd Anna-Karin Hatt larmar om stort behov av arbetskraft i lantbruket eftersom virusläget gör att de tusentals utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig hit. Arkivbild.
LRF:s vd Anna-Karin Hatt larmar om stort behov av arbetskraft i lantbruket eftersom virusläget gör att de tusentals utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig hit. Arkivbild.Foto: Fanni Olin Dahl/ TT

– Vi har levererat mycket på kort tid, Min bild är att merparten av det som branschföreträdare lyft fram helt eller delvis har blivit omhändertaget, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om kritiken från LRF.

LRF;s vd Anna-Karin Hatt anser att regeringen inte gör nog för att få fler uppsagda och arbetssökande att söka jobb inom lantbruket. Det kan handla om trädgårdsodling, skogsbruk eller mjölkproduktion.

"Måste kraftsamla"

Annons

"Vi är med stormsteg på väg in i den mest intensiva säsongen i lantbruket, och det saknas tusentals människor som skulle ha varit på väg till Sverige för att jobba hos oss. Samtidigt vet vi inte hur länge covid-19 påverkar samhället. Vi måste kraftsamla för att säkerställa vår inhemska produktion av livsmedel vilket är särskilt viktigt om krisen blir långvarig", säger Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Ett konkret hot som nämnts i sammanhanget rör de svenska jordgubbarna, där säsongsarbetare är en stor bidragande faktor till att de kan odlas, frodas och plockas.

När regeringen lade fram sitt senaste krispaket fanns bara ett av LRF:s viktigaste krav med, att studenter med CSN som vill hoppa in i lantbruket inte ska behöva oroa sig för minskade studielån om de tjänar mer än det så kallade fribeloppet.

Flera åtgärder

Men Jennie Nilsson hävdar att fler åtgärder än så är avsedda att underlätta för lantbruket att få arbetskraft som kan kompensera för de omkring 8 000 utländska säsongsarbetare son vanligen brukar få jobben.

– Vi har tagit bort fribeloppet, vi har gett Arbetsförmedlingen ett omfattande matchningsprogram och vi har ändrat a-kassereglerna så att de ger incitament för unga att få ihop till arbetsvillkoret genom att söka sig till och arbeta i de här branscherna, säger landsbygdsministern.

Pengar har också avdelats för det som regeringen kallar gröna jobb, 150 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons