Annons

Lukasjenko: Putin lockar med energipriser

Vitrysslands auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko säger att Ryssland försöker locka till en sammanslagning mellan länderna – med fördelaktiga energipriser.
Vitryssland • Publicerad 14 februari 2020
Amatörhockeyentusiasterna Aleksandr Lukasjenko (vänster) och Vladimir Putin (höger) drabbade samman på isen i Sotji förra veckan. Drabbningen som gäller gaspriser går vidare.
Amatörhockeyentusiasterna Aleksandr Lukasjenko (vänster) och Vladimir Putin (höger) drabbade samman på isen i Sotji förra veckan. Drabbningen som gäller gaspriser går vidare.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

När Lukasjenko träffade Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji förra veckan gav Putin antydningar "om införlivningen av Vitryssland i utbyte mot ömsesidiga energipriser", enligt ett citat från Lukasjenko som publiceras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

Lukasjenko uppges också säga att han är "övertygad om att varken ryssar eller vitryssar någonsin kommer att vilja gå i den riktningen".

Annons

Vid sidan av detta pågår energiförhandlingar med Ryssland, som har minskat exporten till Vitryssland, varpå Minsk nyligen började importera olja från Norge.

– Om Ryssland inte börjar leverera olja i tillräckliga volymer kommer vi att börja ta det direkt från ledningarna, säger Aleksandr Lukasjenko, som syftar på ledningar som transporterar rysk olja genom landet till EU.

Vitryssland har under en lång tid varit ett relativt isolerat land, som i hög grad varit beroende av rysk gasexport och ryska lån. Lukasjenko har på senaste tiden beklagat sig över ryska försök att få länderna att slås samman i en ny rysk statsbildning och börjat flirta med EU-länder och USA.

Putin behöver hitta nya vägar framåt för att behålla makten i Ryssland efter innevarande mandatperiod. Det spekuleras i att mandatreglerna inte nödvändigtvis skulle behöva gälla i en ny statsbildning där Vitryssland integrerats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons