unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M:s lönekrav för arbetskraftsinvandrare föll

Moderaternas initiativ om högt lönekrav och strängare regler för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU nobbas av riksdagen. Och vägen att förhandla fram en majoritet med hjälp av Vänsterpartiet verkar svår.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard får svårt att få stöd i riksdagen för krav på minst 31|700 kronor i lön för den som vill arbetskraftsinvandra från länder utanför EU.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard får svårt att få stöd i riksdagen för krav på minst 31|700 kronor i lön för den som vill arbetskraftsinvandra från länder utanför EU.
Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi står långt ifrån varandra, säger Maria Malmer Stenergard, moderat och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, sedan initiativet fallit.

Vänsterpartiet, som skulle kunna vara tungan på vågen, stödjer inte Moderaternas initiativ. Inte heller Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet eller Liberalerna. V anser att M:s lönekrav på lägst 31 700 kronor för arbetstillstånd är satt på fel premisser, V vill inte förbjuda så kallat spårbyte och vill inte ställa krav på att arbetskraftsinvandrare ska kunna försörja anhöriga.

Men om Socialdemokraterna inte vill agera mer resolut mot missbruk och utnyttjande inom arbetskraftsinvandring är V öppet för att diskutera vidare med M om en minsta gemensamma nämnare. Krav på heltid skulle kunna vara en sådan sak.

– Det är sådana saker som skulle kunna vara viktiga för oss, säger Christina Höj Larsen, talesperson för V i migrationsfrågor.

"Hårda ordalag"

Maria Malmer Stenergard beklagar att Socialdemokraterna inte ställde sig bakom initiativet.

– Det är ju ett parti som har varit ute i väldigt hårda ordalag om arbetskraftsinvandring, ändå vill de nu inte göra något åt det, säger hon.

Moderaterna lanserade sitt förslag för en vecka sedan. Samma dag kom regeringens utredning om reglerna för arbetskraftsinvandring med delförslag för att motverka missbruk men också för att förhindra så kallade kompetensutvisningar.

LO uttalade sig positivt om M:s höjda lönekrav. Men partiet har fått skarp kritik från sina borgerliga kollegor C och Liberalerna, de flesta näringslivsorgan samt det egna ungdomsförbundet, Muf.

För högt

– Behovet av arbetskraftsinvandring är stort, inte bara i högavlönade yrken, säger Jonny Cato (C).

Förslag i stil med M:s förslag skulle stoppa arbetskraftsinvandring i "väldigt många branscher" enligt Cato.

För ett år sedan lade KD och SD fram ett förslag om krav på minst 35 000 kronor i månaden för arbetstillstånd. Jonas Andersson (SD), ser på M:s initiativ som att M tänkt om.

Han tror att M gärna vill "sätta tummen i ögat" på Socialdemokraterna som det senaste halvåret har krävt kraftiga skärpningar av reglerna. S är samtidigt klämt mellan sitt eget partikrav och det faktum att S som regeringsparti i januariavtalet med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet skrivit under på att arbetskraftsinvandringen ska värnas.

Diskutera avigsidor

– Vi är starka anhängare av arbetskraftsinvandring, det är viktigt för svenskt näringsliv och konkurrenskraften. Samtidigt måste man kunna diskutera de avigsidor som finns med den modell vi har, säger Fredrik Malm (L).

Återkommande rapporter om utnyttjande, handel med arbetstillstånd och ifrågasatt invandring till arbete i personlig assistans har höjt tonen i debatten. Men artiklar och uppgifter om IT-ingenjörer som utvisas på grund av att arbetsgivare missat att följa mindre tunga villkor i arbetstillståndet har också lett till krav på mer flexibla regler.

Vare sig L eller C stödjer M-kravet på att arbetskraftsinvandring till personlig assistans ska stoppas.

Fakta: M-förslagen

Rikta in arbetskraftsinvandring på högkvalificerade yrken. Krav på minst 31 700 kronor i månaden för tillstånd för personer utanför EU/EES.
Förbjud spårbyte, det vill säga att den som får avslag på asylansökan kan få arbetstillstånd och stanna om han eller hon hittar ett arbete.
Stopp för invandring till arbete som personlig assistent.
Inför krav på att den som får arbetstillstånd ska kunna försörja anhöriga som följer med.
Källa: Moderaterna

Fakta: M-förslagen

Förra året beviljade Migrationsverket 32 379 tillstånd att komma till Sverige för arbete.
Av dem avsåg 15 231 personer från länder utanför EU/EES-området. 2019 var antalet 21 950 och 2018 var de 20 841.
Som jämförelse beviljades 10 409 personer asyl i Sverige 2020.
De största yrkesgrupperna bland de 15 231 arbetsinvandrarna var:
Bärplockare och plantörer 3 490
It-arkitekter och systemutvecklare 2 511
Snabbmatspersonal 994
Skogsarbetare 777
Ingenjörer 667
Städare och hemservicepersonal 628
Anhöriga till dessa personer är inte inräknade
Källa: Migrationsverket

Läs mer