1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

M kräver svar om svenska barn i IS-lägren

Moderaterna kräver besked från statsminister Stefan Löfven (S) om vilka planer regeringen har för de barn till svenska misstänkta IS-anhängare som finns i bland annat al-Hol-lägret i norra Syrien.
Bild från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien där flera barn till svenska misstänkta IS-anhängare befinner sig. Arkivbild.
Foto: International Rescue Committee/TT

I en debattartikel i skriver Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark att "regeringen har ett ansvar att informera både oppositionen och svenska folket om sina planer vad gäller IS-anhängarnas barn".

Inte hämta barnen

Enligt skribenterna har Moderaterna tidigare ställt ett antal skriftliga frågor till regeringen men inte fått "ett enda konkret svar". Kristersson och Wallmark vill nu få svar på om regeringen har planer på att hämta hem barnen från lägren och om barnens föräldrar då också ska få möjlighet att resa till Sverige.

"Barn bär självklart aldrig ansvar för sina föräldrars handlingar. Det är föräldrarna och bara föräldrarna som har begått brott. Men det innebär inte att Sverige ska hämta hem barnen", skriver M-topparna och fortsätter:

"Om barnen förs till Sverige är risken hög att släktingar nu eller med tiden ges fri lejd till Sverige. Det vore inte bara oerhört vårdslöst. Det är inte heller moraliskt försvarbart mot alla IS-offer."

Vill inte kommentera

Rädda Barnen har gjort bedömningen att 57 till 70 barn till svenska föräldrar finns i syriska läger. Enligt organisationen finns problem med både vatten, sanitet och tillgång till sjukvård i lägren och i juli kom uppgifter om att upp till fyra svenska barn kan ha dött på väg till läger eller i läger i Syrien.

I ett skriftligt uttalande till TT för två veckor sedan uppgav utrikesdepartementet att man "arbetar metodiskt för barnens bästa, om möjligt ska de föras till Sverige."

TT har sökt Socialdemokraterna där ansvarig minister Mikael Damberg, enligt pressekreteraren, inte vill kommentera Moderaternas krav.

Läs mer

Östra Göinge

Utryckning: Kraftig brand bröt ut – ”Stor spridningsrisk”

”Lågorna var åtta-tio meter höga.”

Kristianstad

Yngsjö: Heliumballong orsakade räddningspådrag

Sjöräddningen larmades om misstänkt drunkning.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Parkeringskaos i Åhus: ”Fråga om liv och död”

Felparkeringar, trängsel och kaos. Larmen från Åhus duggar tätt i högsommarvärmen.

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.

Trafikkaoset

Djurtransport fast i värmen – släpptes inte fram: ”Folk är inte kloka”

Lantbrukaren vid Knäbäck vill se hårdare tag.