GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Moderaterna vill se vaccinpass

Moderaterna vill införa vaccinpass för restauranger, teatrar och andra evenemang så att dubbelvaccinerade kan återgå till ett normalt liv.
Partiet anser också att 12-15-åringar ska vaccineras.
Politik • Publicerad 19 augusti 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Vi vill använda den befintliga struktur som finns med existerande covidpass. Det är ett incitament för fler att vaccinera sig men framför allt för att man ska se skillnad när man tagit ansvar och vaccinerat sig, säger partiets socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall (M) till TT.

På DN Debatt föreslår hon tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson (M) och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) tre åtgärder:

1. Förläng pandemilagen men bara med två månader i taget. 2. Vaccinera hela befolkningen med erbjudande om vaccin till 12–15-åringar samt effektivare insatser för att nå dem som inte velat vaccinera sig. 3. Inför nationella vaccinpass.

Nu har Folkhälsomyndigheten framhållit att rekommendationerna om avstånd gäller fortsatt, även för människor som vaccinerat sig.

– Det är ändå tydligt att vi har lägst dödlighet och smitta, så vaccinet spelar roll för hur sjuk man blir. Det är en helt annan situation än när vi inte hade den här vaccintäckningen, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Det finns en trötthet bland människor att följa restriktionerna. Viljan minskar om man inte ser att det gör någon skillnad, trots att man vaccinerar sig, säger hon.

Moderaterna vill nu att regeringen ger ansvariga myndigheter att titta på möjligheterna att införa vaccinpass i ett svenskt perspektiv och att ha beredskap att göra det.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.