Annons
Nyheter

Macron utreder folkomröstning om migrantlagar

Frankrike • Publicerad 7 september 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron överväger lagändringar för att få till stånd en möjlig folkomröstning om migration till landet.

Krav om en folkomröstning har rests från partier på höger- och ytterhögerkanten. Macrons utspel följer på förra veckans maratonmöte över partigränser om Frankrikes framtida politiska inriktning.

Annons

Macron skriver i ett brev till övriga partiledare att han utlovar en detaljerad plan om en folkomröstning, vilket kan innebära förändringar i Frankrikes konstitution.

Inget parti eller politiskt block har lyckats skapa en majoritet i det franska parlamentet, vilket innebär att politiska förslag ofta hamnar i långbänk. Macron har tidigare föreslagit förändringar i migrationslagarna, men inte lyckats få stöd i parlamentet.

Enligt Élyséepalatset ska premiärminister Èlisabeth Borne dessutom ta fram förslag om hur makten i Frankrike ska decentraliseras och om en reform av den proportionella fördelningen av platser i parlamentet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons