Annons
Nyheter

Majsiffror pekar på konkursminskning

Ekonomi • Publicerad 29 maj 2020
"Butiken upphör" har varit en vanlig syn på flera stadsgator under coronakrisen. Statistik gällande konkurser i maj visar dock på en minskning av konkurserna jämfört med motsvarande månad i fjol. Arkivbild.
"Butiken upphör" har varit en vanlig syn på flera stadsgator under coronakrisen. Statistik gällande konkurser i maj visar dock på en minskning av konkurserna jämfört med motsvarande månad i fjol. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det återstår några dagar av maj, men preliminär konkursstatistik pekar på en minskning av antalet konkurser jämfört med motsvarande månad i fjol.

Under perioden 1 till 27 maj försattes 644 företag i konkurs som berör 1 768 personer, enligt Tillväxtanalys. Under hela maj i fjol gick 713 företag i konkurs vilket berörde 2 310 personer.

Annons

Inom hotell och restaurang ökar dock konkurserna. I maj har det inletts 75 konkurser inom sektorn, jämfört med 53 stycken samma månad 2019. Inom både handeln och byggindustrin är antalet konkurser färre i maj i år jämfört med förra året.

Under både mars och april i år var antalet konkurser fler än året före. I april inleddes konkurser i 880 företag, jämfört med 667 i fjol. I mars försattes 770 företag i konkurs, mot 614 företag förra året. Fler anställda berördes av konkurserna i mars och april jämfört med hur det såg ut under motsvarande månader 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons