1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Lilla hjärtats" mamma åtalas för mord

Efter flera år i familjehem återfick föräldrarna vårdnaden om sin treåriga dotter. Tio månader senare hittades hon död i parets bostad i Norrköping.
Nu åtalas mamman misstänkt för mord på sin dotter.
Kammaråklagare Anna Lander under pressträff med anledning av att åtal väcktes i målet som rör den döda treåringen i Norrköping
Foto: Anders Wiklund/TT
Från vänster: Kriminalinspektör Eva Andersson, åklagare Anna Lander, och kriminalinspektör Anna Nedwik, under fredagens pressträff om åtalet mot den treåriga flickans mamma.
Foto: Anders Wiklund/TT
Flickan låg död i lägenheten två dagar innan hon hittades av polis, säger åklagare Anna Lander.
Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinnan åtalas för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan dog i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagare Anna Lander har paret dödat flickan genom trubbigt våld, hon hade bland annat skador på huvud och rygg, och genom att ge henne olika typer narkotikaklassade preparat.

– De har försatt henne i ett tillstånd av vanmakt, genom att ge henne fyra olika narkotikaklassade preparat, vilket gjort att hon hamnade i ett tillstånd av nedsatt medvetande och brist på kroppslig kontroll.

Underlåtenhet

Enligt rättsläkaren har våldet tillsammans med preparaten som flickan fått i sig lett till hennes död.

Som vårdnadshavare hade mamman en skyldighet att skydda och ta hand om sin dotter, säger Anna Lander.

– Jag menar att hon inte har gjort det. Hon har inte hindrat att flickan fått motta det här våldet, eller att hon har fått de narkotiska preparaten i sig. Hon har också underlåtit att larma när hon sett att hon varit så sjuk – då menar jag att hon av underlåtenhet har berövat flickan livet.

Pappan visade

Flickan låg död i lägenheten i centrala Norrköping två dagar innan hon hittades av polis som fått larm av en person, som inte var någon av föräldrarna, om att något hänt i lägenheten.

– En man som sedan visar sig vara pappan i familjen öppnar dörren och släpper in polisen, säger Eva Andersson, kriminalinspektör vid grova brott i Norrköping.

Pappan visade tecken på att vara förvirrad och frånvarande. I lägenheten fanns även modern och parets andra barn.

– Polisen frågar fadern flera gånger om något har hänt och om de behöver hjälp, säger Andersson.

Pappan visade då in polisen i ett av barnens rum där polisen hittar den döda flickan, varpå båda föräldrarna greps.

I andra hand yrkar åklagaren på att mamman döms för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Kvinnan åtalas även för två fall av synnerligen grov misshandel, ett fall gentemot dottern och ett fall gentemot sin son. Båda dessa fall handlar om att kvinnan ska ha gett sina barn olika typer av narkotikaklassade preparat.

Hon åtalas också för brott mot griftefriden för att ha behandlat dotterns kropp på ett "skymfligt" sätt efter hennes död.

Förnekar brott

Kvinnan har genomgående förnekat brott. Enligt både henne och den nu avlidna pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet, säger hennes advokat Per Oehme.

– De utlåtanden från rättsläkaren och rättskemister som vi har fått menar jag inte stödjer att det är uppsåtligt dödande. Snarare tvärtom stödjer det min klients minnesbilder och flickans pappas yttranden om att det är ett olycksfall som har inneburit att hon fått en hjärnblödning som sedan gått vidare och givit henne en akut lunginflammation.

Hans klient förnekar att hon gett något av barnen någon form av preparat, men enligt Per Oehme har pappan sagt att han försökte med livräddande åtgärder.

– Det ligger inte så långt borta att han då kan ha givit henne något kramplösande eller smärtstillande, men det är inget han berättar om, säger Oehme.

Brott mot griftefriden

Kvinnan var också så pass påverkad att hon inte verkar ha uppfattat att flickan hade dött, säger Per Oehme.

Advokaten ställer sig även frågande över rubriceringen om brott mot griftefriden.

– Dag ett beslutade åklagaren att min klient inte skulle delges sådan misstanke. Det blev hon dock för en vecka sedan, och nu finns det med i åtalet. Hon har varken varit delaktig eller medveten om det brottet, det är pappan som har beskrivit att det är han som gör det.

Fallet med den treåriga flickans död, som efter en publicering i DN kommit att kallas "Lilla hjärtat", har fått stor uppmärksamhet. Hon dog i hemmet hos de biologiska föräldrarna sedan hon skickats tillbaka till föräldrarna efter att ha vuxit upp i fosterfamilj.

Fakta: Lex Lilla hjärtat på gång

Utredaren Charlotte Lönnheim fick i april i år uppdrag av regeringen att ta fram konkreta lagförslag till en lex Lilla hjärtat. Uppdraget är att se över förändringar som kan stärka tvångsvårdade barns rättigheter och hur principen om barnets bästa kan stärkas i domstol.
Utredningen ska vara klar senast 26 februari 2021.
Riksdagen hade redan tidigare ställt sig bakom en lex Lilla hjärtat, och har redan tagit initiativ till att ändra lagen direkt utan att invänta regeringen, med utgångspunkt i en utredning i frågan som presenterades 2015 med konkreta lagförslag. Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) föreslog att lagändringen ska kallas lex Lilla hjärtat.
Syftet med lagändringarna som riksdagen ställt sig bakom är att barnets behov av stabilitet och trygghet, till exempel om barnet rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre än den biologiska familjens rätt att per automatik få tillbaka barnet.

Fakta: Lex Lilla hjärtat på gång

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.
Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.
Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.
Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.
I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.
Föräldrarna grips samma dag.
Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. I maj åtalas hon för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Kvinnan förnekar brott.
Källa: Domstolarna

Läs mer

Sport

Bittert slut för storspelande målvakten

”sover nog inte så bra inatt”

Sport

Mjällby föll efter straffrysare – cupsagan över

Malmö till cupfinal mot IFK Göteborg.

Kristianstad

Ny restaurang har öppnat i naturskön miljö

Restaurangansvarige: ”Här kan barnfamiljer spendera hela eftermiddagen”

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Gårdsrånen

Ingen döms för rånet mot Carl Piper

Går inte att bevisa vilka rånarna var.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.