Annons
Nyheter

Man dog efter utskrivning - läkare kritiseras

Vård • Publicerad 11 september 2023
Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Arkivbild.
Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En man som vårdats på sjukhuset Näl i Trollhättan skrevs ut av en hyrläkare, trots dåliga värden. Mannen hittades död i sitt hem dagen därpå.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar hyrläkaren som ansvarade för utskrivningen, rapporterar Bohusläningen. Även vårdgivarna kritiseras, då det var oklart vem som ansvarade för mannen efter utskrivningen.

Annons

Händelsen inträffade i slutet av sommaren 2020. Mannen, som bland annat var kraftigt undernärd och hade andnings- samt psykiska problem, kom till sjukhuset i ambulans. Han behandlades med syrgas och det narkotikaklassade medlet metadon för sina smärtor.

Efter en vecka skrevs mannen ut, trots dåliga värden. Dagen därpå hittades han död på grund av metadonförgiftning. Mannens allmänna hälsotillstånd kan ha bidragit till dödsfallet.

Hyrläkaren förlorade sin legitimation 2021, efter brister i hanteringen av 42 patienter på olika vårdcentraler.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons