GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Många oklarheter om tillägget till pensionärer

Ska alla fattiga pensionärer få det nya pensionstillägget som S, MP och V har förhandlat fram, eller bara en bråkdel? Löftet om ett ökat konsumtionsstöd i bostadstillägget innebär många frågetecken.
Ekonomi • Publicerad 24 november 2021
Alla, eller bara några? Än så länge finns många oklarheter om pensionslöftet. Arkivbild.
Alla, eller bara några? Än så länge finns många oklarheter om pensionslöftet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

S och V har kommit överens om att höja pensionerna för de fattigaste pensionärerna genom att införa ett garantitillägg till bostadstillägget på upp till 1 000 kronor per månad, som är en en del av grundskyddet i pensionssystemet.

Men utifrån den ganska knapphändiga information om vad uppgörelsen egentligen innebär är det svårt att säga hur effekterna blir, konstaterar Ann-Sofi Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Vad vi förstår är det en ny del av bostadstillägget som är skattefri, och någon inkomstprövning ska inte göras mot tjänstepensionen eller arbetsinkomster, säger hon.

Hur det däremot blir med prövning mot inkomster och tillgångar är oklart, än så länge, konstaterar hon.

300 000 eller 700 000?

Det som sagts är att omkring 700 000 personer ska få del av de nya pengarna, och att detta kommer att kosta staten 7,5 miljarder. Men i dag finns 685 000 pensionärer som har garantipension, och bara runt 300 000 som har bostadstillägg.

– Frågan är vem som ska få del av det, är det alla med garantipension eller bara de med bostadstillägg? Det låter som de menar 700 000 pensionärer, men hur det ska gå till vet vi inte ännu, säger hon.

Inkomstprövat

Bostadstillägget är idag maximalt 6 540 kronor per månad, och går till den som har en boendekostnad på minst 4 000 kronor, och en inkomst på maximalt 14 000 kronor, men trappas ned ju högre inkomsten är.

Det är inkomstprövat mot allt i dag – kapital, tillgångar, tjänstepension och arbetsinkomster, och innebär att många som har garantipension inte kommer i fråga för bostadstillägget. Exempelvis för att de har tillgångar på mer än cirka 100 000 kronor. Men i överenskommelsen står att de nya pengarna inte ska prövas mot tjänstepensionen eller arbetsinkomster, däremot sägs inget om inkomstprövning mot den allmänna pensionen eller mot andra tillgångar.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, konstaterar också att det inte går att säga något om effekterna av förslaget. "En nackdel är att det gör ett redan komplicerat pensionssystem ännu mer komplext och svåröverblickbart för individen, nuvarande och framtida pensionärer. Det är också oklart vad som händer med tillägget vid ett regeringsskifte nästa år eftersom pengarna tas från statsbudgeten", skriver hon i ett mejl till TT.

Fakta: Bostadstillägget

Bostadstillägg är en del av grundskyddet i pensionssystemet, och är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. I dagens system tas hela ekonomin med i beräkningen.

Pensionärer som är 65 år eller äldre, bosatta i Sverige, kan ansöka, och flera faktorer påverkar.

En förutsättning är att bostadskostnaden är minst 4 000 kronor per månad.

Den sammanlagda inkomsten får inte vara över 14 000 kr varje månad efter skatt. Dessutom finns begränsningar för tillgångar och kapital.

Cirka 300 000 personer har bostadstillägg i dag. Den stora gruppen är 70 år och äldre.

Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta: Bostadstillägget

I den överenskommelse som S, MP och V offentliggjort på tisdagskvällen beskrivs de nya pengarna till pensionärerna kortfattat:

"Strukturreformen sker i form av att ett garantitillägg till pensionärer med låga inkomster. Stödet uppgår till som mest 1 000 kronor i månaden, och en proposition läggs fram till riksdagen så att den nya lagen kan träda i kraft den 1 september 2022.

Garantitillägget kommer med automatik betalas ut av Pensionsmyndigheten från och med januari 2023.

Inkomstavräkningen ska beakta att det fortsatt ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta, exempelvis ska garantitillägget inte räknas av mot tjänstepension eller arbetsinkomst.

Tillägget ska trappas av. Omkring 700 000 individer kommer att omfattas av förslaget. Garantitillägget ska inte tas upp till beskattning och inte påverka storleken på utbetalningar från det befintliga bostadstillägget till pensionärer".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.