Annons

Många sjuksköterskor drabbade av trakasserier

Bland de kvinnliga sjuksköterskorna har 40 procent blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i jobbet. Oftast är förövaren en patient, men i 26 procent av fallen handlar det om en chef eller annan överordnad.
Sverige • Publicerad 30 november 2017
Många sjuksköterskor utsätts för sextrakasserier. Arkivbild.
Många sjuksköterskor utsätts för sextrakasserier. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I vart tredje trakasserifall är den skyldige en kollega, visar en undersökning bland drygt 1 000 kvinnliga sjuksköterskor från hela landet. Det är ett utsatt yrke, konstaterar förbundsordföranden Sineva Ribeiro.

– Det ingår ju i vårt jobb att möta människor, både höga chefer, patienter och andra kolleger. Då blir man mer utsatt, säger hon.

Annons

Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att trakasserierna utreds, åtgärdas och helst också förebyggs, anser Ribeiro.

– Jag tänker att det ska vara nolltolerans mot sexuella trakasserier även när det gäller våra medlemmar. Och det är viktigt att arbetsgivaren tar på sig det ansvaret. Min stora farhåga är att det bara blir en kampanj kring metoo, men att inget händer där det verkligen borde hända.

Ribeiro ser också Vårdförbundets representanter som viktiga i sammanhanget.

– Jag tror att samtalen om detta måste starta på arbetsplatserna. Där får vi stödja våra förtroendevalda och skyddsombud som kan hantera frågan lokalt.

Olle Svanberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons