Annons

Manlig regi i åtta av tio biofilmer

Film • Publicerad 25 februari 2020
Av filmerna som visades på svenska biografer 2019 var männen överrepresenterade bland regissörer, manusförfattare, producenter och huvudrollsinnehavare. Genrebild.
Av filmerna som visades på svenska biografer 2019 var männen överrepresenterade bland regissörer, manusförfattare, producenter och huvudrollsinnehavare. Genrebild.Foto: Helena Landstedt/TT

Av alla filmer som visades på bio i Sverige under 2019 var 78 procent regisserade av män och 22 procent regisserade av kvinnor, enligt en granskning från Stockholms feministiska filmfestival.

Förändringen mot en mer jämställd filmbransch går långsamt, menar festivalen.

Annons

"Det är positivt att frågan om bristande jämställdhet inom filmbranschen fått mer plats i samhällsdebatten efter metoo. Nu väntar vi bara på att det ska få resultat i praktiken, där har vi ännu inte sett något trendbrott", säger Stephanie Thögersen, chef för Stockholms feministiska filmfestival, enligt ett pressmeddelande.

Könsfördelningen bland manusförfattare var snarlik – 76 procent män och 24 procent kvinnor. Männen var överrepresenterade även bland producenter och huvudrollsinnehavare.

Årets upplaga av Stockholms feministiska filmfestival invigs den 26 februari och kommer i år att rikta fokus mot just frånvaron av kvinnliga manusförfattare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons