Nyheter

Marknaden: Riksbanken höjer räntan i höst

De gångna veckornas globala våg av inflationsoro eldar på förväntningarna på alla centralbanker, även Riksbanken.
Styrräntan kan höjas redan i år, enligt dagens prissättning på räntemarknaden.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2022
Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion väntas börja höja styrräntan redan i år, enligt prissättningen på marknaden.
Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion väntas börja höja styrräntan redan i år, enligt prissättningen på marknaden.Foto: Claudio Bresciani / TT

Riksbanken väntas höja styrräntan i slutet av året, enligt prissättningen på den svenska räntemarknaden. Till slutet av 2023 räknar investerarna med att styrräntan har höjts två gånger till, till 0,75 procent, noterar storbanken SEB:s chefsanalytiker Olle Holmgren i en rapport.

Styrränta på 1 procent

Ett år efter det räknar marknaden med en styrränta på 1 procent.

Riksbankens egna prognos, publicerad i samband med räntemötet i slutet av november, är att styrräntan höjs från noll till 0,25 procent först mot slutet av 2024.

SEB:s ekonomer räknar med att Riksbanken kommer att behöva höja räntan tidigare än så, men först i slutet av 2023.

Frågan om räntan framöver har hettat till sedan allt fler nu ser en snabb penningpolitisk åtstramning med fyra räntehöjningar i USA i år, sedan inflationen lyft till 7 procent och arbetslösheten fallit ned under 4 procent i världens största ekonomi.

Riksbanken – som vid sidan av nollräntan gjort stödköp av värdepapper under pandemin – höjde senast räntan till noll procent i december 2019, månaderna inför det att pandemin slog till. Då hade styrräntan i Sverige legat på minus i nästan fem år.

Tryck uppåt på boräntor

En högre styrränta driver upp ränteläget i ekonomin och innebär bland annat ett tryck uppåt på rörliga räntor på bolånemarknaden.

Riksbankens nästa planerade räntebesked och ränteprognos kommer den 10 februari.

Inför det har det kommit nya räntebesked från bland annat USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) den 26 januari och Europeiska centralbanken (ECB) den 3 februari.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.