Årets kock: Känns helt enormt

Smålänningen Martin Moses är årets kock och Sverigemästare i professionell matlagning 2019.
Matlagning • Publicerad 13 september 2019
Martin Moses är vinnare av Årets kock.
Martin Moses är vinnare av Årets kock.Foto: Pontus Lundahl/TT

Finalen i tävlingen Årets kock har pågått i två dagar i Annexet i Stockholm. På fredagen återstod fyra finalister. Martin Moses tävlade mot kockarna Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern – och tog hem segern.

– Jag har haft ett ofantligt stöd på läktaren. Det känns otroligt att leverera när barndomskompisar och familj kommer och hejar. Man blir lite tagen faktiskt, det är en sådan jädra press och fokus så det blir en sådan urladdning när man är klar, säger Moses till TT.

"I dag stämde allt"

Den sista finaldagen bestod av flera moment för kockarna. De har bland annat fått i uppgift att servera juryn kalla ostron i sina skal med tillbehör som de själva fått utforma utifrån ett antal råvaror.

Kockfinalisterna har även fått servera en rätt med potatis som huvudråvara tillsammans med vaktel. Deras sätt att öppna ostronen har också bedömts.

– Jag hade en bra dag i dag. I går var det lite kämpigt, jag fick inte riktigt flyt i matlagningen. Men i dag stämde allt, jag hörde på avvägar att det gick bra på första rätten. Vakteln var bra, jag visste att jag var nöjd med den och satte den som jag skulle.

Att det råkar vara fredag den 13:e – otursdagen – verkar inte ha påverkat Martin Moses.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det får bli min turdag hädanefter.

Fira med fast föda

Martin Moses kommer från Växjö och arbetar i dag på SK Mat & Människor i Göteborg. Förra året var han nära vinsten då han knep silvret i Årets kock. Förutom att vinsten innebär ett stort erkännande kan möjligheterna för honom som kock nu breddas, tror Moses.

– Det är klart att det innebär ett personligt lyft och ett erkännande. Många roliga uppdrag kan dyka upp i framtiden, säger han

TT: Vad ska du göra nu?

– Käka fast föda för det första, det har inte blivit så mycket sådant de senaste två dygnen, och sedan fira med familjen.

Juryns ordförande Stefan Karlsson är nöjd med finalen – och vinnaren. "Fantastisk final med en rutinerad uppsättning kockar som har tävlat! Med väldigt jämna poäng och en jämn tävling så var det ändå en värdig vinnare", säger han i ett pressmeddelande.

Förutom prischecken på 250 000 kronor tilldelas Martin Moses Gastronomiska akademiens mejerimedalj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.