Annons
Nyheter

Militär öppnade eld i köpcentrum – 20 döda

Polis och militär har stormat det köpcentrum i Thailand där en soldat barrikaderat sig efter att ha skjutit ihjäl flera människor.
Minst 20 personer har bekräftats döda i vad som beskrivs som ett vansinnesdåd.
Soldaten är fortfarande på fri fot.
Thailand • Publicerad 8 februari 2020
Poliser vid det köpcentrum i Thailand där en soldat öppnade eld på lördagen.
Poliser vid det köpcentrum i Thailand där en soldat öppnade eld på lördagen.Foto: AP/TT

Skottdådet inträffade i staden Nakhon Ratchasima, även kallad Korat, drygt 20 mil nordost om Bangkok. Utöver de 20 dödsoffren har minst 21 personer skadats, uppger försvarsdepartementet för nyhetsbyrån Reuters.

Mannen sköt först ihjäl tre personer, varav minst en soldat, på en militäranläggning och flydde sedan i en stulen terrängbil, rapporterar The Bangkok Post. Längs vägen mot köpcentrumet Terminal 21, där mannen barrikaderat sig, ska han ha skjutit mot människor. BBC rapporterar att mannen även skjutit vid ett buddhistiskt tempel.

Flydde i panik

Annons

Bilder i lokala medier visar hur soldaten kliver ut ur bilen framför Terminal 21 och öppnar eld, vilket får människor att fly i panik.

Sent på lördagskvällen stormade polis och militär köpcentret och hundratals människor kunde fly.

– Det är inte känt hur många som fortfarande är kvar där inne, säger försvarsdepartementets talesperson, Kongcheep Tantrawanit, till Reuters.

Det finns obekräftade uppgifter om att skytten tagit flera personer som gisslan.

– Vi vet inte varför han gjorde det här. Det verkar som att han blivit galen, säger Kongcheep Tantrawanit.

Livesände dåd

Mannen sände delar av händelseförloppet live på Facebook, och han publicerade även bilder på sig själv med ett vapen i hand och i militärklädsel. I ett inlägg som han skrev samtidigt som dådet pågick frågade han sig "Kämpa eller ge upp?".

Facebook har därefter stängt ned den misstänkte mannens konto.

Fakta

Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima hade i en folkräkning 2004 cirka 209 000 invånare och är en av de större städerna i Thailand.

Nakhon Ratchasima är en knutpunkt för transporter på Koratplatån. Näringslivet domineras främst av bearbetning av områdets råvaror i livsmedels-, tobaks-, textil- och skogsindustrierna.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons