Annons
Nyheter

Matpriserna sjunker

För svenska hushåll kommer nu glädjande besked: matpriserna sjunker och det mer än väntat. Bland varorna som sjunker allra mest återfinns kaffe och te.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2023
En person bär hem matkassar och toapapper. Arkivbild.
En person bär hem matkassar och toapapper. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Statistiska centralbyråns konsumentprisindex visar på relativt små men breda prisnedgångar.

"Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Annons

De nya siffrorna innebär att priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med nio procent sedan samma period förra året.

Året dessförinnan steg priserna med 14 procent.

"Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent", säger Carl Mårtensson i pressmeddelandet.

Bland varorna som faller allra mest i pris märks kaffe, te och kakao liksom olja och fetter. Alla de här har dock noterats för kraftiga prislyft under året.

I motsatt riktning rör sig framförallt sötsaker och glass. Nedbrutet på enskilda produkter märks ett kraftigt prisfall på morötter som backat 21 procent sedan juli. I den kategorin finns också purjolök (minus 18,4 procent och vindruvor (minus 14,9 procent).

Däremot har gurka och vitkålspriserna lyft, 12,4 respektive 9,9 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons