Annons
Nyheter

McConnell tar Trump i örat - igen

För andra gången på kort tid tillrättavisar senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, Donald Trump.
Det är svårt för någon som vill sätta konstitutionen åt sidan att bli USA:s president, ryter McConnell.
USA • Publicerad 7 december 2022
Mitch McConnell. Arkivbild från den 16 november.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Ett antidemokratiskt inlägg på sociala medier har den här gången fått McConnell att se rött, kort efter skandalmiddagen mellan expresidenten Donald Trump och en känd antisemit.

I lördags kommenterade Trump på sin sociala plattform vad han anser vara Twitters orättvisa behandling av honom. Trump hävdar felaktigt återigen att presidentvalet 2020 stals i från honom och skriver: "Ett massivt bedrägeri av den här typen tillåter upphävandet av alla regler, föreskrifter och paragrafer, även dem i konstitutionen".

Annons

– Låt mig bara säga att var och en som kandiderar till presidentposten och som tror att konstitutionen kan upphävas eller åsidosättas, kommer få mycket svårt att bli insvuren som USA:s president, sade McConnell på Kapitolium.

Skärper tonen

Det är inte första gången som veteranpolitikern Mitch McConnell och partiet känner sig tvingade att städa upp efter Trump.

Mönstret har pågått ända sedan Trump först ställde upp som presidentkandidat, och fortsatte under hans tid på posten. Men på sistone har formuleringarna varit mindre förlåtande, i takt med att ledande republikanska strateger och finansiärer tagit avstånd från Trump och velat vända blad.

Även i förra veckan kände sig McConnell tvingad att börja veckans pressmöte med att i förebyggande syfte kommentera Trumps beteende. Detta sedan Trump i sitt residens i Florida ätit middag med rapparen Kanye West, numera känd som Ye, och förintelseförnekaren Nick Fuentes.

– Det finns ingen plats i Republikanerna för antisemitism eller vit överlägsenhet, sade McConnell då.

Pence kritiserar

Mike Pence, före detta vice president under Trump, tar även han avstånd från Trumps inlägg på appen Truth Social.

– Alla som innehar ett offentligt ämbete eller kandiderar till ett sådant, måste klargöra att de stöttar och försvarar USA:s konstitution, sade Pence.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons