Annons
Nyheter

McGuinness favorit till irländsk EU-post

EU • Publicerad 4 september 2020
EU-parlamentets första vicetalman Mairead McGuinness – här längst till vänster i en delegation med andra talmän vid ett G7-möte i fjol – kan bli Irlands nya EU-kommissionär. Arkivfoto.
EU-parlamentets första vicetalman Mairead McGuinness – här längst till vänster i en delegation med andra talmän vid ett G7-möte i fjol – kan bli Irlands nya EU-kommissionär. Arkivfoto.Foto: David Vincent/AP/TT

Mairead McGuinness och Andrew McDonnell blir Irlands två kandidater till att ersätta nyavgångne Phil Hogan i EU-kommissionen. Det uppger en irländsk regeringskälla för nyhetsbyrån Reuters.

Klar favorit är McGuinness, som suttit i EU-parlamentet för konservativa Fine Gael sedan 2004 – de senaste två åren dessutom som förste vicetalman.

Annons

McDonnell är i sin tur tidigare ekonomisk rådgivare till förre premiärministern Enda Kenny och har varit vice ordförande i Europeiska investeringsbanken från 2016 till i år.

Vem som blir vald och vilken roll den får i kommissionen väntas avgöras av kommissionsordförande Ursula von der Leyen under nästa vecka.

Hogan, som var handelsansvarig i kommissionen, avgick efter att ha blivit hårt kritiserad för att ha deltagit i en stor fest på en golfklubb på Irland, trots rådande coronarestriktioner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons