Annons
Nyheter

Mejeriets uppmaning till bönder: Mjölka mindre

Skånemejerier uppmanar sina bönder att mjölka mindre.
Nu reagerar flera bönder med ilska på beskedet, rapporterar Dagens Nyheter.
Ekonomi • Publicerad 25 mars 2023
I ett brev uppmanar Skånemejerier sina 300 mjölkbönder att minska produktionen så snart som möjligt. Arkivbild.
I ett brev uppmanar Skånemejerier sina 300 mjölkbönder att minska produktionen så snart som möjligt. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var i februari som Skånemejerier skickade ut ett brev till 300 mjölkbönder.

I brevet uppmanas bönderna att minska sin produktion så snabbt som möjligt och skjuta upp investeringar.

Annons

Enligt SVT Nyheter skrev företaget också att efterfrågan på mjölkbaserade varor minskat, och att de har ett "enormt mjölköverskott" som säljs till ett "mycket lågt pris", vilket skapat stora ekonomiska förluster.

Priset på mjölk- och mejeriprodukter ökade med över 30 procent förra året, vilket är en historisk prisökning.

Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening, är bekymrad över utvecklingen.

– I och med att livsmedel blivit dyrare köper konsumenterna mindre. Tyvärr ser det ut som att man väljer bort dyrare mejeriprodukter med högre förädling, säger han till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har flera bönder reagerat starkt på uppmaningen. Jill Svensson, som driver en gård tillsammans med sin man utanför Hörby, uppger att de inte bara kan stänga av produktionen.

– Vad ska jag göra med en mjölkko som är dräktig, avliva kon? Ta bort fostret? Det är ju redan planerat. Det är levande material vi jobbar med, inte en dator som går att stänga av, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons