Meryl Streep: "Rolig film om ett mörkt ämne"

Om man ska göra en film om ett allvarligt ämne som skandalen kring Panamaläckan härom året, vilket är det bästa sättet att göra det på?
Jo, i form av en svart komedi. Och det tog Steven Soderbergh fasta på när han gjorde sin film ”The laundromat”.
Film • Publicerad 1 september 2019
Meryl Streep är på plats i Venedig för premiären av Steven Soderberghs "The laundromat".
Meryl Streep är på plats i Venedig för premiären av Steven Soderberghs "The laundromat".Foto: Ettore Ferrari/AP/TT

– Att göra något underhållande om någonting som är så komplext och mörkt och sant – jag visste att Steven skulle klara det, säger Meryl Streep.

Hon har den kvinnliga huvudrollen i filmen, som en kvinna vars man omkommit i en båtolycka och som luras på försäkringspengarna på grund av upplägget med brevlådeföretag i Panama. Filmen följer henne samtidigt som den berättar om hur den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca kommer närmare och närmare att avslöjas.

– Det var så komplext att det nästan var som ett skämt. Jag inspirerades inte minst av ”Dr Strangelove”, som var en komedi om ett mycket mörkt ämne. Annars hade det blivit en film som gick in för att undervisa, inte för att underhålla, säger Steven Soderbergh.

"Oerhört kul"

Som alltid har regissören arbetat snabbt. Han hyllar den moderna filmtekniken där han kan filma digitalt i stället för på film.

– Jag jobbar bäst när jag jobbar snabbt. Jag har gjort min hemläxa, jag kan vara spontan, jag kan klippa materialet samma dag som jag har filmat det. Det kändes som om filmen utvecklas varje dag. Vi strukturerade om den medan vi höll på. Det var ett oerhört kul projekt att jobba med.

Meryl Streep bryter in:

– Det gör att vi har kunnat göra en film som verkligen lever i nuet. Vi har gjort en rolig film om ett mörkt ämne, om ett dåligt skämt som vi alla råkade ut för. Folk dog för att sanningen skulle komma fram.

"Systemet måste ändras"

Vad hände efter skandalen med Panamaläckan? Några människor hamnade i fängelse, några blev skandaliserade. Men själva systemet består, enligt Steven Soderbergh.

– Och systemet måste ändras. I England har man nu börjat undersöka personer som har oerhört mycket pengar men där ingen förstår var pengarna kommer ifrån. Det är rätt väg, men det skulle inte kunna ske i USA. Där är korruptionen så omfattande, det legala systemet är korrupt, men att den här filmen nu kommer på Netflix gör ju att ämnet kommer att diskuteras. Det är en bra början. Filmen kan vara ett bra sätt att starta en konversation.

”The laundromat” kommer på Netflix den 18 oktober.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.