Annons

Migrationsoro hindrar EU:s Libyeninsats

Flera EU-länder vill att unionen ska återuppta Medelhavsinsatsen Sophia för att upprätthålla vapenembargot mot krigshärjade Libyen. Men Österrike sätter stopp – med farhågor om att det också skulle leda till en ökad migration.
EU • Publicerad 14 februari 2020
Ett fartyg från den italienska flottan deltar i insatsen Sophia på Medelhavet, i november 2016. Arkivbild.
Ett fartyg från den italienska flottan deltar i insatsen Sophia på Medelhavet, i november 2016. Arkivbild.Foto: Nicolae Dumitrache/AP/TT

Sophia-insatsen inleddes 2015 för att stävja människohandel på Medelhavet, men kom att bidra till att rädda tusentals migranter och flyktingar som försökte ta sig till Europa. Den avvecklades förra året, men flera EU-medlemmar argumenterar för att skicka ut båtar på nytt, denna gång för att stoppa införseln av militära medel till Libyen.

Vissa länder misstänker dock att insatsen kommer att börja rädda migranter igen.

Annons

– Österrikarna fortsätter blockera placeringen av fartyg och de säger att de har Ungerns stöd, säger en anonym EU-diplomat till AFP.

– De gör gällande att fartygen leder till ett flöde av migranter.

För ett par veckor sedan enades en rad stormakter om att se till att ett sedan tidigare överenskommet – men kraftigt åsidosatt – vapenembargo mot Libyen ska upprätthållas. Utländska makter har under en längre tid beväpnat och skickat förstärkningar till de två rivaliserande parterna som strider om makten i landet.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har sagt att fartygen inte skulle vara i områden där människosmugglingen är som störst. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har dock beskrivit planerna som en ren förevändning för att börja undsätta migranter igen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons