1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mild vinter orsakar rekordtidig myrinvasion

Den ovanligt milda vintern har gjort att myrorna vaknat rekordtidigt. I de sydliga och mellersta delarna av landet har krypen redan letat sig in i flera hushåll.
Det är inte ovanligt att myror tar sig in i människors hus i jakt på mat tidigt på våren. Men på grund av den milda vintern har Anticimex fått in de första fallen rekordtidigt. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Att myrorna tar sig in i våra hus i jakt på mat tidigt på våren är inte ovanligt. Men i år har de första fallen rapporterats in till Anticimex redan i januari. Förutom den harmlösa svartmyran har företaget fått in flera fall av den mer skadliga bruna trämyran.

I vanliga fall brukar inte myrorna vakna upp från sin dvala förrän i mars, säger Mats Jonsell, entomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är rätt ovanligt att det är så varmt, myrorna styrs av temperaturen. Nu kommer solen upp lite högre och värmer på husknutarna, säger han.

Svartmyran tar sig gärna in i köket och trivs särskilt bra i skafferiet. Den bruna trämyran kan däremot göra skada på trä. Enligt Anticimex kan det bli relativt stora skador i byggnaden om den senare får verka ostört.

De två myrarterna kan dock vara svåra att urskilja från varandra, påpekar Jonsell. De bruna är lite ljusare men storleksmässigt är de lika svartmyror.

Vid första tecken på en myrinvasion bör man hitta varifrån myrorna har tagit sig in och täta ingången. Man bör också våttorka golven regelbundet för att bli av med myrornas doftspår. Det finns effektiva myrdosor att köpa om myrorna inte försvinner.

Om man har stora problem eller misstänker att bruna trämyror tagit sig in i huset kan man söka hjälp med skadedjursbekämpning.

Läs mer

Kristianstad

Elev stängdes av – föräldrarna borde fått yttra sig

Rektorns beslut upphävs av förvaltningsrätten.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Sommar i Skåne

Slumpen styrde paret Mandelmann till sitt älskade Österlen

På vintern trivs de som bäst.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.