Annons
Nyheter

Minneapolis – "Herrejävlar, jag sköt honom"

Polisen som sköt ihjäl 20-åriga Daunte Wright har frihetsberövats, misstänkt för brott i samband med skjutningen.
USA:s expresident Barack Obama kräver att man går till botten med händelsen. Men de bitvis våldsamma protesterna fortsätter.
USA • Publicerad 14 april 2021
Demonstranter på väg till Brooklyn Centers polisstation i tisdags.
Demonstranter på väg till Brooklyn Centers polisstation i tisdags.Foto: John Minchillo/AP/TT
Demonstranter tar skydd i Brooklyn Center när polis skjuter distraktionsgranater i försök att skingra dem.
Demonstranter tar skydd i Brooklyn Center när polis skjuter distraktionsgranater i försök att skingra dem.Foto: John Minchillo/AP/TT
En äldre släkting skriker ut sin sorg över Daunte Wrights död.
En äldre släkting skriker ut sin sorg över Daunte Wrights död.Foto: Leila Navidi/Star Tribune/AP/TT

Polischefen och polisen har sagt upp sig. Men då hade stadsledningen beslutat att de ska avskedas.

– Jag hoppas att det här kommer att ge lite lugn i samhället. Vi vill skicka ett budskap till samhället att vi tar den här situationen på allvar, säger Brooklyn Centers borgmästare Mike Elliott enligt medier på plats.

Annons

Men demonstranter trotsade återigen ett nattligt utegångsförbud och samlades för en tredje kväll av protester. Polisen använde pepparsprej och distraktionsgranater för att skingra dem, medan de möttes av kastade flaskor, stenar och andra föremål.

"Uppemot 60" demonstranter greps under kvällen, uppger poliskåren State Patrol. Den föregående kvällen, i måndags, greps ungefär 40. Förutom våldsamheter misstänks de även för brott mot det nattliga utegångsförbud som införts efter Wrights död.

Borgmästaren har fortfarande inte accepterat den skjutande poliskvinnans ansökan om uppsägning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Om hon i stället får sparken påverkas hennes pension och möjlighet att få nytt jobb på annat håll.

Klockan 11.30 på onsdagen, lokal tid, frihetsberövades polisen misstänkt för ett dråpliknande brott (på engelska second degree manslaughter) i samband med skjutningen.

Hävdar olyckshändelse

Daunte Wright sköts till döds i söndags, när han var ute och körde bil med sin flickvän i Brooklyn Center. Polisen stoppade bilen på grund av en trafikförseelse och upptäckte då att Wright var efterlyst. Vid ingripandet uppstod tumult och skott avlossades. Wright körde i väg skadad och kraschade några kvarter bort.

Polisen som sköt Wright hävdar att skjutningen var en olyckshändelse, och att hon råkat avlossa sitt tjänstevapen när hon egentligen skulle använda sitt elchockvapen. Inspelningar som har släppts från hennes kroppskamera tycks stödja påståendet.

– Herrejävlar, jag sköt honom! ("Holy shit, I just shot him!") hörs hon utbrista efter skottet.

Krav på utredning

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle Obama kräver i ett uttalande en komplett och transparent utredning. Han kallar händelsen "en påminnelse om hur angeläget det är att förändra polisutövandet och det allmänna säkerhetsarbetet i vårt land".

Händelsen har ökat spänningarna i det så kallade Twin City, storstadsområdet Minneapolis-Saint Paul, som redan är på tårna med anledning av den pågående rättegången om George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis förra året.

Wright sköts bara 16 kilometer från den platsen där polisingripandet mot Floyd gjordes, och den tidigare polisen Derek Chauvin står nu inför rätta för dråp. Floyds död blev startskottet för stora protester mot rasism och polisbrutalitet runt om i USA och i hela världen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons