Annons
Nyheter

Minst 50 döda i explosionerna i Beirut

Minst 50 människor har dött och närmare 3 000 har skadats i explosionerna i Libanons huvudstad Beirut. Enligt lokala myndigheter var det "högexplosivt material" som briserade.
– Jag tog mig ner på gatan och såg blodiga människor som sprang runt, säger Beirutbon Mahmoud Ghalayini till TT.
Libanon (TT) • Publicerad 4 augusti 2020
Hamnarbetare nära platsen för explosionen i Beirut, Libanon.
Hamnarbetare nära platsen för explosionen i Beirut, Libanon.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Libanesiska myndigheter befarar enligt nyhetsbyrån Reuters att siffrorna över döda och skadade kommer att stiga. Röda korset uppger att hundratals skadade tagits till sjukhus men att många ännu sitter fast i rasmassor.

Enligt Beiruts borgmästare Marwan Abboud finns tio brandmän bland de som saknas efter explosionerna. I en intervju med CNN beskriver Abboud omfattningen av det som inträffat.

Annons

– Det påminner mig om det som hände i Japan, i Hiroshima och Nagasaki. Under min livstid har jag inte sett den här typen av förödelse, säger han.

Till följd av de många skadade och döda har Libanons premiärminister Hassan Diab utlyst en nationell sorgedag under onsdagen. Han uppger även i ett uttalande att "skyldiga kommer att få betala för det som hänt".

En rosafärgad rökpelare stiger mot himlen i Libanons huvudstad Beirut.
En rosafärgad rökpelare stiger mot himlen i Libanons huvudstad Beirut.Foto: Anwar Amro/AFP/TT

Massivt rökmoln

Explosionerna, som inträffade i stadens hamn, skakade byggnader, krossade fönsterrutor och skickade en tjock pelare av rök upp i luften. På videoklipp från händelsen syns en byggnad stå i lågor för att kort därefter explodera i ett enormt, rosafärgat rökmoln.

Libanesisk statsägd media sade först att explosionerna ägde rum i en varuhusbyggnad för fyrverkerier. Den uppgiften tillbakavisades senare av libanesiska myndigheter som i stället uppgav att det var "högexplosiva material" som låg bakom – inte fyrverkerier. Libanons inrikesminister uppger att det finns misstankar om att explosionen orsakades av en stor mängd nitrat som beslagtagits för flera år sedan och som sedan dess förvarats i byggnaden.

På sociala medier florerar rykten om att Israel ska ha legat bakom explosionerna, en uppgift som tillbakavisats av Israel.

"Fönsterrutorna krossades"

Vittnen uppger till CNN att byggnader inom en radie på en mil skadats. Lokala medier visar bilder på omkullvälta bilar och skadade människor fastklämda under bråte.

Mahmoud Ghalayini bor i området Hamra som påverkades starkt av explosionen. I ett telefonsamtal med TT berättar han om ödeläggelsen.

– Jag satt i soffan i min lägenhet och plötsligt skakade hela byggnaden till som av en jordbävning. Kort efter kom en andra mycket större explosion och glaset i fönsterrutorna på lägenheten krossades. Jag blev jätterädd, säger han.

– Utanför kunde jag höra hur glas föll från högre byggnader och ramlade ner på gatan. Det var öronbedövande.

En gata i centrala Beirut kort efter explosionen som hördes milsvida.
En gata i centrala Beirut kort efter explosionen som hördes milsvida.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

"Blodiga människor"

Ghalayini säger att Beirutborna ännu inte fått någon officiell information av myndigheter om vad som kan ha orsakat explosionen.

Annons

– Jag tog mig ner på gatan och såg blodiga människor som sprang runt. Det är svårt att få tag på folk för att nätet är överbelastat, alla försöker fortfarande få tag i de som bor i Beirut för att kolla hur folk mår och att de är okej, säger han.

Sinan Youssouf, som befinner sig i ett campingområde utanför Beirut, vittnar om att explosionen var kännbar även där han befinner sig.

– Det är panikkänsla här. Det är sjukt surrealistiskt. Folk börjar packa ihop sina saker och stänga ned här. Vi har staden nedanför oss, vi såg allting och hörde explosionen, säger han till TT.

Explosionerna ska ha varit kännbara ända bort till grannlandet Cypern, enligt boende i huvudstaden Nicosia som Reuters talat med.

Från omvärlden strömmar efter explosionerna kondoleanser och löften om medicinsk och ekonomisk hjälp till Libanon in. Även den vanligen bittra fienden Israel erbjuder landet humanitärt stöd.

Ida Vanhainen/TT
Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons