Annons
Nyheter

Misstänkt gas upptäckt på forskningsstationer

Danmark/Sverige • Publicerad 29 september 2022
Gasläckan vid Nord Stream 2.
Gasläckan vid Nord Stream 2.Foto: Forsvaret/TT

Efter läckorna upptäckts vid de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön har forskningsstationer observerat ovanligt höga nivåer av växthusgas i luften, något som P4 Malmöhus var först att rapportera om.

– Vi ser en ökning av metangaskoncentration och vi vet att luftströmmarna har kommit från Bornholmtrakten, säger Tobias Biermann, forskningsingenjör på Hyltemossa forskningsstation utanför skånska Perstorp, som har en 150 meter hög mast som mäter växthusgaser i luften, till SVT Nyheter Helsingborg.

Annons

I Sverige finns det ytterligare två forskningsstationer som liknar den i Skåne, varav en ligger i Uppsala. Där uppmättes höjda nivåer av samma gas tolv timmar senare, rapporterar SVT.

Det är oklart om gasen härstammar från gasläckan i Östersjön – den kan även komma från utsläpp från till exempel jordbruk, även om det enligt Biermann är mycket som tyder på att det rör sig om ryska gasen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons