Annons
Nyheter

Polisen tonar ner "alarmerande" statistik

Antalet poliser som arbetar i yttre tjänst har minskat på fem år.
"Alarmerande", anser Moderaterna. Men Polismyndigheten kallar statistiken "lite missvisande".
Polisen • Publicerad 4 september 2020
Fler poliser, men färre i yttre tjänst. Arkivbild.
Fler poliser, men färre i yttre tjänst. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt tidigare sekretessbelagd statistik från Polismyndigheten, som Polistidningen tagit del av, har antalet poliser i yttre tjänst sjunkit från 2015 till 2019.

Under perioden ökade befolkningen avsevärt, kriminaliteten blev grövre och det totala antalet poliser steg.

Annons

I december 2019 var 9 049 poliser anställda i yttre tjänst jämfört med 9 226 poliser 2015, enligt tidningens uppgifter.

I siffrorna ingår även föräldralediga, tjänstlediga och sjukskrivna.

Oklar definition

– Siffran är lite missvisande. Men vi är väl medvetna om att vi behöver bli fler i yttre tjänst, säger Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten på Polismyndigheten.

– Det finns ingen fastställd definition när vi pratar yttre tjänst. Tittar vi på årsarbetskraft i yttre tjänst, som vi försöker göra, och tittar på augusti i år då ser vi den högsta siffran sedan 2015. Våra kommunpoliser har exempelvis nästan tredubblats.

Slitsamt jobb

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att siffrorna är "alarmerande" och att de är ett tecken på att polisen och regeringen fallerat.

Enligt honom finns det en strukturell tradition inom Polismyndigheten, som sträcker sig långt tillbaka i tiden, där poliser jobbar kortare perioder ute i lokalområdena för att sedan landa på ett kontorsjobb.

– Det är inte så konstigt eftersom jobbet ute är slitsamt och inte så bra betalt. Där måste Polismyndigheten fundera över hur man använder resurserna. Det måste bli attraktivt att arbeta och stanna kvar i ett lokalt polisområde.

Försiktig minister

Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar Polistidningens granskning, men är försiktig med att dra stora växlar på förändringar i statistiken.

– Polismyndigheten måste självt redogöra för siffrorna, och hur de ska tolkas. Det är ganska svårt att räkna på det här och lätt att man sätter personalkategorier i olika kolumner, säger han till TT.

Mikael Damberg hänvisar till årets regleringsbrev , där regeringen bland annat skriver att myndigheten ska fortsätta att "redovisa vilka åtgärder som vidtas för att säkerställa en långsiktig och tydlig polisiär närvaro i hela landet". Myndigheten uppmanas också att redovisa i vilken omfattning det finns områdespoliser på lokalpolisområdesnivå.

Ska bli attraktivt

Annons

– Nu har vi öppnat två polisutbildningar och kommer ha tillväxt kommande år, säger Mikael Damberg.

Mattias Dejke poängterar att Polismyndigheten har som mål att ha ytterligare 5 000 poliser i tjänst om fyra år och att det ska "kännas attraktivt att jobba i den yttre verksamheten".

– Vi är medvetna om att det är en utmaning att växa så här mycket som vi vill göra, att anta så här många studenter på kort tid, men det visar ändå att vi är på väg i rätt riktning, säger han.

Rättad version: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om vem som gjort granskningen.

Fakta: Detta räknas som yttre tjänst

Enligt Polismyndigheten kategoriseras dessa uppgifter som poliser i yttre tjänst:

● BF-IGV – står för "brottsförebyggande" och "ingripandeverksamhet". Poliser utan ett specifikt uppdrag har ett brottsförebyggande uppdrag, medan de som åker på larm bedriver ingripandeverksamhet.

● Hundförargrupper

● Spaning

● Gränspolisgrupper, som inte är utredningsgrupper

● Trafikpolis

● Sjöpolis

● Lokus – "lokala brottsplatsundersökare", de vill säga de som utför den kriminaltekniska undersökningen på en brottsplats.

● Handräckning – när polismyndigheten biträder en annan myndighet, då polisiära befogenheter behövs, vid till exempel en transport av en person med psykisk störning eller vid ett statsbesök.

● Polisaspiranter

● Rytteri

● Aktionsgrupper

● Polisflyget

● Insatsgrupper

Källa: Polismyndighetens HR-avdelning

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons