Modo närmare allsvensk final

Toppstriden i hockeyallsvenskan ser ut att vara avgjord.
Modo vann toppmötet mot Bik Karlskoga med 4–2 och tog ett jättekliv mot ett finalmöte mot rivalen Björklöven.
I övrigt blev det upp- och nedvända världen då seriesuveränen Björklöven förlorade och superjumbon AIK vann.
Ishockey • Publicerad 22 januari 2020
Patrik Karlkvist gjorde ett av målen när Modo vann toppmötet över Karlskoga. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Det skiljde nio poäng mellan tvåan Modo och trean Karlskoga inför toppmötet i Övik. En bortaseger skulle spetsa till toppstriden igen.

Det blev tvärtom. Modo var klassen bättre och avståndet till nya trean Timrå är elva poäng med 13 omgångar kvar att spela.

I praktiken är kampen om de två finalplatserna över, om än inte i teorin.

Fredrik Olofsson sköt 2–1 för Modo i slutet av den första perioden, precis när Karlskoga blivit fulltaligt efter en utvisning, och Kim Rosdahl bombade in 3–1 i en mittperiod där Modo vann skotten med 24–4.

Fem ut i kurr

Oliver Eklind gav Karlskoga nytt hopp med en reducering efter 16.51 av tredje perioden, men Patrik Karlkvist sköt 4–2 dryga minuten senare.

Seriesuveränen Björklöven jagade tionde raka segern, men åkte överraskande på stryk borta mot bottenlaget Mora som vann med 5–3. Hemmalaget gjorde 3–0 i första perioden – Måns Carlsson stod för två av målen – då också ett stort slagsmål utbröt i slutet. Domarparet Mikael Sjöqvist och Daniel Eriksson dömde 18 utvisningsminuter i situationen där totalt fem spelare, tre i Mora och två i Björklöven, blev utvisade.

Björklöven behåller serieledningen och är fem poäng före Modo.

Släkten är värst

Krislaget AIK, som har ebb både i poängkolumnen och i kassan, bröt sin tio matcher långa förlustsvit genom att vinna med 2–1 borta över Karlskrona. Forwarden Hugo Leufvenius blev segerskytt mot sitt gamla lag – som han lämnade för en månad sedan. Målet var hans första i AIK-tröjan.

AIK har, trots segern, gigantiska 16 poäng upp till kvalstrecket.