Nyheter

Mordet i Markaryd: Männen häktas i sin frånvaro – blir internationellt efterlysta

Två 48-åriga män misstänks för mordet på 70-åringen som hittades död utanför Markaryd i helgen.
Under onsdagen beslutade Växjö tingsrätt att häkta männen i sin frånvaro.
Markaryd • Publicerad 14 augusti 2019
Mannen hittades död i söndags.
Mannen hittades död i söndags.Foto: Privat

I söndags hittades en död man i trakterna kring Hannabad i Markaryds kommun. Obduktionen är inte klar men polisen jobbar utifrån att det är 70-åringen som varit försvunnen sedan början av augusti som nu hittats död.

På tisdagskvällen anhölls två 48-åriga män i sin frånvaro misstänkta för mordet samt stölden av 70-åringens bil. En av männen misstänks också för försök till bedrägeri efter att han ska ha använt 70-åringens bankomatkort i Stockholm den 5 augusti.

Mordet ska enligt stämningsansökan ha begåtts den 31 juli.

Vid 14-tiden på onsdagen beslutade Växjö tingsrätt att häkta de båda männen på sannolika skäl misstänkta för mordet. Männen är inte medborgare i Sverige.

Åklagare Yvonne Rudinsson vill inte gå in på hur männen kunde identifieras men säger att användningen av 70-åringens bankkort i Stockholm inte var något huvudsakligt skäl.

Hur länge tror ni att de har befunnit sig i Sverige innan det misstänkta mordet?

– Förmodligen bara någon dag, säger Yvonne Rudinsson.

Har ni något misstänkt motiv?

– Inte vad vi känner till i dagsläget.

Nu när männen häktats i sin frånvaro är de internationellt efterlysta.

– Jag begärde dem häktade för att man ska kunna leta efter dem så effektivt som möjligt, vi behöver få tag på dem som fort som möjligt.

Mannens bil en tid innan försvinnandet.
Mannens bil en tid innan försvinnandet.Foto: Polisen

Polisen har också en uppmaning till allmänheten i hela Sverige gälland 70-åringens försvunna bil. Det rör sig om en Volvo XC90 med årsmodell 2016. Polisen misstänker att registreringsskyltarna byts ut.

– När man ser en sådan bil gör man en kontroll via Trafikverkets bilregister. Ser man då att skyltarna tillhör någon annan bil än en Volvo XC90 ringer man polisen direkt på 112, säger säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.