Mörka moln för Nya Zeelands nationalsport

Med en dryg vecka kvar till rugby-VM flaggar Nya Zeeland för en framtida spelarkris.
Landets skolor rapporterar nämligen om att ett oroväckande stort antal pojkar överger nationalsporten.
Rugby • Publicerad 11 september 2019
"All Blacks" Aaron Smith sätter en try för fem poäng i en träningslandskamp mot Australien i augusti. Hemma i Nya Zeeland sjunker däremot intresset för att börja utöva sporten.
"All Blacks" Aaron Smith sätter en try för fem poäng i en träningslandskamp mot Australien i augusti. Hemma i Nya Zeeland sjunker däremot intresset för att börja utöva sporten.Foto: Brett Phibbs/AP/TT

Nya Zeeland har vunnit de två senaste världsmästerskapen och är en av huvudfavoriterna även i år, men i landet ställs nu frågan om hur länge "All Blacks" tillhör världstoppen. En ny rapport visar på kraftigt sjunkande intresse för att börja utöva sporten.

"Antalet pojkar som utövar sporten på gymnasiet minskar i en alarmerande takt, i synnerhet som antalet elever i gymnasieskolorna har ökat", står det i en rapport som konstaterar att färre spelare leder till färre lag och problem att organisera meningsfulla tävlingar.

De senaste fyra åren har antalet pojkspelare minskat med 4 000 och bara i Auckland har 44 skollag lagts ner under perioden. En av anledningarna till det sjunkande intresset är enligt rapporten att många pojkar tröttnat på en alltför tävlingsinriktad inställning inom sporten.

Skolrugby är väldigt populärt i landet, och visas likt amerikansk fotboll i USA ofta i tv. Det är här som alla dagens stjärnor har fått sin rugbyuppfostran.

– Rugbyn är fortfarande en stor sport som många följer. Den kommer alltid att spelas på skolnivå, men med det sagt så måste vi bygga pyramidens bas först, med fler aktiva skapar man större möjligheter för de bästa att nå toppen, säger Peter Gall, en av författarna till rapporten till AFP.

Årets VM i rugby spelas i Japan mellan 20 september och 2 november.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.