Annons

Lågt valdeltagande i Moskvas lokalval

Valdeltagandet var lågt i Moskvas lokalval som hölls under dagen — inte mer än drygt var femte väljare ser ut att ha röstat.
Samtidigt sprids videoklipp på sociala medier som visar öppet valfusk.
Ryssland • Publicerad 8 september 2019
En kvinna röstar i kommunvalet i Moskva.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Under dagen hölls ett 20-tal regionala och lokala val i Ryssland, efter veckor av protester mot att kandidater från oppositionen nekats att delta.

Mest uppmärksammat är valet till stadsduman i Moskva, där omkring 7,2 miljoner människor fick rösta fram 45 ledamöter. Siffror från valkommissionen antyder dock att endast drygt 20 procent av väljarna deltog i Moskvas lokalval, skriver Reuters.

Annons

Vallokalerna stängde klockan 19, svensk tid, men sent på söndagskvällen hade fortfarande inget preliminärt resultat presenterats.

Under dagen har valfusk rapporterats på sociala medier. Videoklipp från vallokalerna visar hur personer öppet fyller valurnor med flera valsedlar i taget.

Kandidater stoppades

Många av oppositionens kandidater förbjöds att ställa upp i valet på grund av påstådda problem med deras kandidaturer, men oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hade uppmanat sina anhängare att i stället rösta på kandidater med störst chans att slå de Putinvänliga. Uppmaningen innebar i många fall stöd till kandidater som tillhör kommunistiska partier.

Ljubov Sobol, en av oppositionens kandidater som stoppats från att ställa upp, anser att valet har förlorat sin legitimitet.

– Detta är begravningen även för skenbara demokratiska val, sade Sobol tidigare under dagen.

Stora protester

Förbudet mot kandidaterna har lett till stora protester i huvudstaden Moskva, vid ett tillfälle beräknas runt 50 000 personer ha samlats, enligt Reuters.

Flera av protesterna har mynnat ut i våldsamheter. Runt 2 000 demonstranter har gripits av polis, flera har åtalats och dömts – bland annat för misshandel och massupplopp. Åtal har också väckts mot flera av de nekade kandidaterna.

I fredags attackerades valkommissionens chef, Ella Pamfilova, som i en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i veckan försvarade besluten att utesluta oppositionella kandidaturer. Pamfilova överfölls i sitt hem av en maskerad man utrustad med ett elchockvapen, enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons