GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

MSB: Hög risk för nya bränder i södra Sverige

Brandläget är mycket allvarligt, enligt MSB. Nu stiger temperaturerna, och brandrisken ökar till extrema nivåer även i södra Sverige.
Bränder • Publicerad 23 juli 2018
Brandrisken under veckan kommer att nå extrema nivåer, risken för nya bränder är mycket hög. Speciellt i södra Sverige och i Mälardalen.
Brandrisken under veckan kommer att nå extrema nivåer, risken för nya bränder är mycket hög. Speciellt i södra Sverige och i Mälardalen.

Enligt Britta Ramberg vid MSB är läget fotsatt mycket allvarligt med 22 svårare pågående bränder. Enligt henne kommer det inte att gå att släcka bränderna i närtid. I stället koncentreras arbetet på att begränsa spridningen.

Brandrisken under veckan kommer att nå extrema nivåer, risken för nya bränder är mycket hög. Speciellt i södra Sverige och i Mälardalen, uppger Ramberg vid MSB:s presskonferens.

MSB prioriterar nu att se över vad det finns för resurser i landet och säkerställa att de resurser som finns nationellt och som kommer in utifrån hamnar på de platser där de allra bäst behövs.

– Vi jobbar i nära samarbete med våra nordiska grannar och med EU, säger Britta Ramberg, MSB:s operativa chef.

Ett basläger i Ljusdal kommer att upprättas, berättar hon.

I samråd med Länsstyrelsen har Ljusdals kommun kommit fram till att Länsstyrelsen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten, berättar Per Bill, landshövding i Ljusdals kommun.

Det här är andra gången som detta sker. Första gången var under skogsbranden i Västmanland 2014.

– Det här är inget hastigt beslut, utan det här är ett beslut som har växt fram, säger Per Bill och berömmer det arbete som Ljusdals kommun har gjort.

– Vi fajtas med den största branden i modern tid. Det är en riktig best, säger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län, vid en pressträff.

Enligt räddningsledare Robert Strid i Ljusdal är situationen i Enskogen mest kritisk.

– Vi har haft brandspridning i vissa delar av brandområdet. Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger Robert Strid.

Under dagen kommer brandflygen att fortsätta i Ljusdalsområdet. Dessutom kommer plan att skickas till Dalarna och branden i Trängslet. Förutom de fyra plan som är i luften är ytterligare två portugisiska plan på ingång. Men när de kan vara igång är inte klart ännu.

Natten har inneburit ett något lugnare läge än tidigare.

– Natten har varit lugn. Vi har rätt få öppna brandhärdar och enstaka pyrande bränder. I dag kommer två av brandplanen hit, ett på förmiddagen och två på eftermiddagen. Dessutom kommer vi att få hjälp av sju helikoptrar, två av dem kommer in från Norge, säger Emma Jidemyr vid Dalarnas räddningstjänst.

Nu har de på sig tills dess att förbereda sig inför det, berättar han.

– Vi anlägger brandgator och överväger också att anlägga moteld mellan brandgatorna och eldhärdarna för att hindra spridning. Vi ska jobba med det i dag, säger Andreas Bengtsson.

På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län.

– De har kommit fram hit och varit ute i terräng och rekat, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, till TT under natten.

Den polska enheten, som färdats genom landet från skånska Trelleborg sedan lördagsförmiddagen och mötts av hejarop från folk på vägen, kommer att stanna i Sverige i en vecka till att börja med.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.