Annons

Munskydd slut på apotek efter coronalarmet

Apotek på flera håll i landet har slut på munskydd efter en kraftig uppgång i försäljningen under den senaste veckan.
Apoteket AB förklarar den ökade efterfrågan med utbrottet av coronaviruset i Kina – men produkten ger inget effektivt skydd mot luftburna virus.
Coronaviruset • Publicerad 25 januari 2020
Munskydd används bland annat till att hindra partiklar från att lämna munnen, men är alltså inget effektivt skydd mot luftburna virus som coronaviruset. Arkivbild.
Munskydd används bland annat till att hindra partiklar från att lämna munnen, men är alltså inget effektivt skydd mot luftburna virus som coronaviruset. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB scanpix/TT

En genomsnittlig dag säljs omkring 20-40 förpackningar, men den senaste veckan har försäljningen skjutit i höjden. I torsdags såldes runt 550 förpackningar, och till slut tog munskydden slut i e-handeln och på flera av den statliga kedjans apotek runt om i landet, enligt Apotekets pressansvarige Magnus Frisk.

– I samband med att rapporteringen om coronaviruset har ökat så har också försäljningen ökat rejält, det är min uppfattning att det finns ett samband, säger Frisk.

Annons

Munskydden utgör dock inget effektivt skydd för den som vill undvika att smittas av luftburna virus som det aktuella coronaviruset 2019-nCoV. Apoteken satsar på att informera om produktens syfte och begränsningar, snarare än att avråda från att köpa munskydd i onödan.

– Munskydden är inte avsedda för att skydda mot luftburet virus, utan för att du som använder dem inte ska smitta en annan person. De tillverkas för att användas av exempelvis tandläkare eller för att det inte ska komma partiklar ur munnen på den som lägger om ett sår, säger Frisk.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons