Annons

Museum höll stängt – vakt saknades

Polisanmälan, antisemitiska budskap och het debatt. Efter den senaste tidens turbulens kring en utställning om nazismen tvingades Norrköpings stadsmuseum hålla stängt på lördagen.
Kultur • Publicerad 8 februari 2020
Flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.
Flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping.Foto: Norrköpings kommun

– Vi har haft stängt i dag för att vi inte har fått tag på någon vakt som kunde jobba, säger Maria Modig, tillförordnad museichef och kultur- och fritidsdirektör i Norrköping.

Stadsmuseet har enligt Modig gjort bedömningen att man behövde ha en vakt i och med att det har varit en turbulent period sedan utställningen invigdes den 26 januari. Utställningen, "Motstånd och medlöperi", behandlar nazismen och dess motståndare i Norrköping under 1930-talet.

Annons

– Det började med att vi fann en väska utanför entrén, där innehållet hade ett antisemitiskt budskap, och sedan har vi blivit polisanmälda av Sverigedemokraterna. Utställningen har också blivit omskriven av Nordiska motståndsrörelsen och de har även besökt den, säger Maria Modig.

Enligt SVT har Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmält museet för att en bild på partiets styrelse i kommunen förekom i den pågående utställningen. Sverigedemokraterna menar att det handlar om ren smutskastning.

Bilden är nu borttagen, men efter alla händelser ansåg museiledningen att en vakt behövdes på lördagen.

– Men vår leverantör kunde inte leverera någon vakt, säger Maria Modig.

Till söndagen har dock museet fått tag på en vakt och håller öppet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons