Annons
Nyheter

V-kurva – nya prognosen för tysk ekonomi

Räkna med en V-formad återhämtning för tysk ekonomi.
Någon nedstängning liknande den i våras är heller inte aktuell enligt landets ekonomiminister Peter Altmaier.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2020
Tysk industri ökar produktionstakten efter krisvåren. Arkivbild
Tysk industri ökar produktionstakten efter krisvåren. ArkivbildFoto: Martin Meissner

Bättre än väntat och en stark återhämtning som resultat av kraftfulla statliga åtgärder. Den bedömningen gör Altmaier om läget inom landets ekonomi och använder sig av en V-formad modell i stället för en mera U-formad utveckling.

– Just nu kan vi säga att vi har en V-formad utveckling, sade han vid en pressträff om konjunkturläget inom Europas största och viktigaste ekonomi.

Annons

Det gör att man från regeringens håll nu reviderat den BNP-prognos för 2020 som låg på en tillbakagång på 6,3 procent till något mildare 5,8 procent. Siffran är dock fortsatt den sämsta sedan Andra världskriget och kan jämföras med ett fall på 5,7 procent under finanskrisen 2009.

Regionala begränsningar

För 2021 väntas också tillväxten bli något lägre, 4,4 procent jämfört med tidigare beräknade 5,2 procent. Klart är dock att man från tyskt håll inte kommer att få uppleva någon komplett nedstängning som tidigare i våras.

– Stigande infektionstal kommer att bekämpas med regionala begränsningar så att den ekonomiska återhämtningen kommer att gradvis kunna fortsätta, sade Altmaier.

Presskonferensen hölls samma dag som IHS Markits inköpschefsindex för den tyska tillverkningsindustrin presenterades. Lyftet till 52,0 i augusti kan jämföras med 51,0 i juli medan analytiker hade i snitt räknat med en ännu kraftigare återhämtning med en indexnivå på cirka 53,0.

Ett indextal över 50 antyder tillväxt i sektorn.

Högsta takten

Produktionen ökar i den högsta takten sedan februari 2018. Men enligt Phil Smith, ekonom på IHS Markit, finns det flera delar av den tyska industrin som fortfarande har stora problem, särskilt när det gäller tillverkare av maskiner och utrustning – vilka står inför svag efterfrågan globalt.

– Fabriksjobben fortsätter att gå förlorade i en oroväckande takt i augusti, vilket är dåliga nyheter för den inhemska efterfrågan, fortsätter Smith.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons